POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
Marinus kulcsai

Classic Doctor Who 1.5

A régi sorozatról részenként

1.5 The Keys of Marinus (Marinus kulcsai)

Ebben a történetben a Tardis, egy meglehetősen furcsa helyen landol. Egy sav tengerrel körülvett szigeten, aminek a partján szanaszét hevernek az üvegdarabok. Úgy tűnik valakik már jártak errefelé, mert Ianék felfedeznek 4 üveg tengeralattjárót, és az egyikben találnak egy ruhát amit bármilyen lény viselhetett. Közben Susan jól eltéved, ezért elkezdik keresni őt egy jó magas torony felé. Miközben rátalálnak egymásra, rájuk támadnak ezek az ismeretlen lények, de egy kedves öregember megmenti őket.

The Keys of Marinus – Chair with a Panda

Az emberünk elmagyarázza, akit Arbitannak hívnak, hogy ő a Marinus Lelkiismeretének őrzője, ami egy hatalmas számítógép. Ez képes volt betartatni a törvényeket és a rendet szerte a bolygón, mivel lényegében ez egy igazságszolgáltató gép. Hét évszázadon át abszolút volt a hatalma, még a gonosz gondolatokat is eltávolította az emberekből, esetleges bűntényeket megakadályozván. Arbitan elmondja azt is, hogy ezek a lények a Voordok, és az ő vezérük megtanult ellenállni ennek a gépnek, ezáltal korruptálva az egész rendszert. Ugyan mostanra már felfejlesztették a gépet, csakhogy évekkel ezelőtt el kellett rejteniük a gépet irányító kulcsokat, hogy a Voordok ne vessék az irányításuk alá. És most ezek kellenének Arbitannek mert ha ezekkel beindítanák a gépet, akkor már a Voordokat is sikerülne igába hajtani.

A kiosztott feladat

A feladat adott, ugyanis Arbitan egy erőteret helyezett a Tardis köré, ezzel biztosítva azt, hogy a Doctor és társai segítsenek a kulcsok megtalálásában. Összesen öt kulcs van, az egyiket már Arbitan megőrizte, de még további négy hiányzik, amik szerte a bolygón vannak elrejtve. Természetesen nem kell a hagyományos módon beutazniuk a bolygót. Kapnak mindannyian egy teleport karszalagot, amiken már be vannak táplálva a kulcsok koordinátái. Sajnos azonban a Voordok megint megtámadták a tornyot, miután elindultak Ianék. Rögtön végeztek is az öregemberrel.

BBC One - Doctor Who, Season 1, The Keys of Marinus, The Sea of Death

Voordok

Ezek a félig kinéző vízilények számos óceáni bolygót próbáltak meghódítani, köztük Marinust, Kandalyngát és a Hydrát. A vezérük Yartek volt, aki tudatában volt a bolygót irányító gépnek, és rájött arra hogyan lehet ellenállni neki. Márcsak a kulcsok kellenének neki, mert hogyha ők indítják be a gépet, akkor gyakorlatilag Voord befolyás alá kerül az egész bolygó népessége. Most hogy sikeresen bevették Arbitan tornyát, az első kulcsot már meg is szerezték.  Ezért is kell sietnie a Doctornak és útitársainak.

Az első kulcs

Az első állomásunk Morphoton városa lesz, amit éppen egy parazita faj irányít. Morphonak hívják őket, akik leigázták a népességet, és szolgaként bántak velük a mentális képességükkel. A mit sem sejtő látogatóinkat először kedveskedve várjákés hipnotizálják is őket, de Barbarának sikerült időben eliszolnia és maga mellé állítania az embereket a Morpho faj ellen. A kulcsot is megszerezték, mert Arbitan még jó ideje elküldte a lányát is az útra és már megtalálta az első kulcsot.

A második kulcs

Ezt a kulcsot már viszonylag könnyen megtalálják egy kastélyban, amit éppen egy biológiailag felgyorsított dzsungel tart ostrom alatt. A várnok először gyanakodott utazóinkra, de aztán vonakodva elárulta nekik a kulcs lelőhelyét egy rejtvény formájában. Ian kémia tudásának hála megfejtették és magukévá tették ezt a kulcsot is. Márcsak kettő volt hátra.

A harmadik kulcs

Az új állomásunk egy havas táj lesz fenn a hegyekben. Szinte majdnem halálra fagytak, de szerencséjükre egy helyi vadász pont arrafelé lakik, és elszállásolta őket. Csakhogy ez az ember csaló, ugyanis a meleg étel és ruhákért cserébe elkéri a kulcsokat és a teleport tárcsáikat. De miután Ian rájött, hogy átverte őket azzal hogy rossz irányba terelte őket és száraz húst tett a táskájukba, hogy aztán a farkasok elkapják őket, rákényszeríti hogy vezesse el őket a hegy barlangjaiba. Ami vélhetően a következő kulcs rejtekhelye lesz. Valóban ott is lapult az aranyos, így ezt is kipipálva.

A negyedik kulcs

A történet itt kezd igazán izgalmas lenni, mivel Iant egyedül az ő teleport tárcsája viszi egy széf terembe, aminek az egyik vitrinjében ott is lapult az utolsó kulcs. De hátulról le ütik, és mire felébred már gyilkossággal vádolja meg Millenius városa, ugyanis egy hulla is ott hevert a padlón és Iant gyanúsítják a megölésével. Az egész el volt tervezve jó néhány bűnöző által, akik szintén el akarták csenni a kulcsot. De szerencsére a Doctor leleplezi az igazi tetteseket, cserébe a város jutalmul oda adja nekik a kulcsot.

C005 The Keys of Marinus | Who Back When | A Doctor Who Podcast

Marinus Lelkiismerete

Ideje visszatérni Arbitan tornyához, csak hát tudjuk hogy a Voordok már ellepték a helyet. Arbitan lányát és a barátját már előre küldték három kulccsal együtt, a Voordok vezére Yartek el is fogatja őket. A Doctor már gyanakszik is, hogy valami nem stimmel. Amikor Ian előáll a negyedik kulccsal az éppen Arbitannek álcázó Yartek előtt, szerencsére volt esze és egy hamis kulcsot adott neki, amit még a kastélyt ellepő dzsungelben találtak meg. Yartek  túlzott örömének és balgaságának köszönhetően behelyezi ezt a kulcsot a gépbe, ezzel egy hatalmas robbanást okozva. Yartek ezzel meghalt, a Voordok pedig szétszéledtek.
Talán jobb is így, hogy a gép elpusztult, (mondja a Doctor) hiszen az igazság szolgáltatást csakis az emberi lény hozhatja meg. Marinus bolygója szabad lett.

Ez volt az első történet a klasszik sorozatban, aminek a különböző epizódjai egy kisebb mini-kalandoknak a részei voltak. Számos ilyen történet van az Első Doctorral.

Oszd meg másokkal is!