POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
sarahjane

The Sarah Jane Adventures – Sorozatbemutató

A Doctor Who-nak az újraindítás óta számos spin-off sorozata született. A spin-off sorozatok alatt a Doctor Who univerzumában (whoniverzumban) játszódó sorozatokat kell érteni. Ebben a cikksorozatban megismerhetitek a sorozat mellékágait: Torchwood, Sarah Jane Adventures, Class. A soron következő spin-off címe: The Sarah Jane Adventures.

x1080

Ismertető

A The Sarah Jane Adventures (magyar nevén Sarah Jane Kalandjai) című Doctor Who mellékág 2007-től 2011-ig futott. 4 teljes és egy félig befejezett 5. évadot ért meg.

Bannerman Út 13. Itt lakik Sarah Jane Smith, ami egyben hihetetlen jelenségek otthona is.

Az intró ezen részlete teljes mértékben le is írta a sorozat fő koncepcióját. Sarah Jane Smith, a sorozat főszereplője egy újságíró, aki csapatával földönkívüli és természetfeletti esetek után nyomoz. Bázisuk Sarah Jane háza, ami az intró részletében is említett Bannerman Út 13. házszám alatt található. A sorozat kitalálója a Doctor Who-ban és a Torchwood-ban is nagy szerepet kapó Russel T. Davies. Míg a Torchwoodot kifejezetten felnőtteknek szánta, ellensúlyozás gyanánt a Sarah Jane kalandjai főként a gyerekeknek szól. A részek felépítése nagyon hajaz a Classic Doctor Who-ban megismertekre, mert egy-egy történet 2 epizódot foglal magába és epizódonként 25 perc a játékidő.

maxresdefault

Kapcsolata a Doctor Who-val

A Torchwood-dal ellentétben, ebben a sorozatban rengeteg utalás van a Doctor Who-ra és 4×25 perc erejéig a 10. (The Wedding of Sarah Jane Smith) és a 11. Doctor (Death of the Doctor) is szerepet kap. E mellett a sorozat főszereplője, Sarah Jane útitársa volt a 3. és a 4. Doctornak. Ha már útitársaknál tartunk, említésre méltó még Jo Grant is, aki a 11. Doctorral együtt a Death of the Doctor című részben szerepelt és szintén a 3. Doctor útitársa volt. K-9, aki egy robotkutya, a 4. Doctor társa volt és szerepel a sorozatban. Gyakran előfordul az is, hogy egy már Doctor Who-ban szerepeltetett földönkívülivel küzd meg a csapat. (Slitheen, Sontaran, Judoon)

sja-team

A csapattagok

Az 1. évadban megalakul a csapat, aminek a részeit képezik: Sarah Jane Smith (Elisabeth Sladen), Maria Jackson (Jasmin Paige), Luke Smith (Tommy Knight), Mr. Smith (Hangja: Alexander Armstrong), Clyde Langer (Daniel Anthony) és K-9 (Hangja: John Leeson). Mr. Smith egy földönkívüli szuperszámítógép, aki néha a csapatnak nélkülözhetetlen. A csapat a 3. évadban megváltozik, ugyanis Maria Jackson és családja elhagyja a várost. Helyükre Rani Chandra-ék (Anjli Mohindra) költöznek, aki a csapat új tagja lesz. Az 5. évad elején Luke Smith egyetemre megy, ezért sokkal ritkábban szerepel a sorozatban, helyére Sky Smith (Synead Michael) lép, akit árvasága révén Sarah Jane befogad úgy, ahogy az 1. évadban Luke Smith-szel tette.

Tragikus vég

Sokakban felmerülhetett a kérdés, hogy a cikk elején az 5. évadot miért neveztem félig befejezett évadnak. Az 5. évad a megszokott 6 történet helyett, csak 3 történetet foglal magában. Ennek oka az, hogy a Sarah Jane Smith-et alakító Elisabeth Sladen-nél 2011 februárjában rákot diagnosztizáltak, emiatt meg kellett szakítani a forgatást. Ezután még nehezebb időszak jött, ugyanis Elisabeth Sladen 2011. április 19-én eltávozott közülünk.

Végszó

Habár a Sarah Jane kalandjait legfőképpen gyerekeknek szánták, ettől függetlenül az idősebb nézők számára is ugyanolyan szórakoztató lehet. Aki pedig a Classic Doctor Who-ban szerette Sarah Jane-t, annak mindenképpen ajánlom a megnézését.

Oszd meg másokkal is!