POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw5890

Új Doctor Who 5.8 és 5.9

Az új sorozatról részenként

5.8 The Hungry Earth (Az éhes föld)

5.9 Cold Blood (Hideg vér)

Valahol a messzi-messzi galaxisok egyikében talán létezik egy Földhöz hasonló bolygó, amin élet alakult ki, intelligens lényekkel és civilizált társadalommal. Persze az is megeshet – mint ahogy A majmok bolygója című trilógiában – hogy ez a másik faj sokkal közelebb van mint gondolnánk, csak időben távolodtunk el egymástól.

Silurians (Szilúrok)

Már többször találkozhattunk velük, és fogunk is, igencsak változatos faj, több alfajjal, és ezen belül is nagyon különböző külső megjelenéssel. Első alkalommal tévesen a szilur földtörténeti időszakra (443,7 – 416 millió évvel ezelőtt) tippelte őket a Doctor, innen ered az elnevezésük. Annyi bizonyos, hogy jóval az emberek megjelenése előtt már törzseket, klánokat alkottak, vallást gyakoroltak és törvényeik voltak, miközben a mellettük éldegélő majomszerű lényeknek nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget. Néha vadásztak rájuk.

dw5891

Tudósaik kiszámolták, hogy egy kisbolygó közeledik a Föld felé, amiből semmi jó nem származhat, legjobb esetben is ellehetetleníti az életet a bolygó felszínén, ezért úgy döntöttek hibernálják magukat a felszín alatt, ameddig újra biztonságossá nem válik a helyzet odafönn. Valójában az történt, hogy a becsapódás megtörtént, a Hold pályára állt, és ameddig a gyíkemberek mélyen szunnyadoztak, addig ezek a majomszerű lények embereknek kezdték nevezni magukat, és úgy használták a Földet, mintha az egész bolygó csak az övéké lenne. Nem lehet kellemes erre ébredni.

A Hold keletkezésének ma elfogadott elmélete. ~4,4 milliárd éve.

Hidegvér

Velünk emberekkel is megeshet olykor, hogy hétvégén hajnalok hajnalán, délelőtt fél tizenkettőkor fúráshangra (jó esetben) ébredünk, és nem jut eszünkbe semmi amitől szimpatikusabb lenne a szomszédunk, ezzel szemben a szílúrok arra ébredtek, hogy valaki elfoglalva az otthonukat, a saját szobájuk falát fúrja át, egészen pontosan az oxigéntartályaikat megcélozva. Szerencsétlenebb a helyzet amiért a faj nőstény egyedei ébredtek elsőként, akik a harcosabb oldalt képviselik és mindenáron háborúval szeretnék lezárni ezt az emberiségnek nevezett problémát.

dw58

Levisznek a föld alá néhány majomembert tanulmányozás céljából, de a felszíni küzdelem során az embereknek is sikerül egy szilúr harcost túszul ejteni. A fogvatartott idegennek eltökélt szándéka emberkéz által meghalni, hogy ezzel háborút robbantson ki a két faj között, de mi emberek nem vagyunk olyanok, akikre hatással szokott lenni az efféle provokáció. Ugye? Ugye nem? A Doctor úgy ismer minket… vagyis nagyon reméli… de legalábbis próbálja megértetni az emberekkel, hogy az egyetlen lehetőséget a békés megoldás jelenti, és semmi mást nem kér, csak hogy tartsák életben a gyíkembert ameddig odalent megtárgyalja a többiekkel a helyzetet.

A bolygó megosztása

2020-at írunk, vagyis csak egy évvel vagyunk később a jelen kornál, a kérdés pedig az, hogyan élhetnénk együtt az újonnan megismert ősi fajjal úgy, hogy ezidáig egymással sem mindig sikerült. A szilúrok új energiaforrásokat, gyógyszereket és technológiát ajánlanak fel a területekért, egész jó irányt vesz az egyezkedés, de közben a fentiek hibát hibára halmoznak, és emiatt a Doctornak csapatával együtt mégis menekülnie kell, a lent maradtaknak pedig mielőbb célszerű lenne visszatérni a hibernáló kamrába mert a járatokat elárasztja a mérgező gáz.

dw5892

Ez az a pont ahol még a nagyon optimisták is belátják, nem állunk készen az együttélésre mi majomszerűek a hüllőfélékkel, így marad az a megoldás, hogy időt hagynak az emberiségnek felkészülni egy kellemesebb fogadtatásra. A Doctor azt gondolja 1000 év elég lehet, és megkéri az embereket, hogy terjesszék a gyíkemberekről szóló történeteket minden lehetséges formában, legyen az legenda, jóslat, vallás, vagy bármi ami éppen eszükbe jut. Néhány ember lent marad hogy együtt ébredhessenek a szilúrokkal, a többiek sietve a TARDIS felé veszik az irányt, amikor megnyílik a már jól ismert fényes repedés a falon.

Emlékezz rá!

Rory megsebesül, majd elnyeli a repedésből érkező fény és a Doctor már nem tudja megmenteni őt. Azt szeretné ha Amy nem felejtené el végleg, de úgy tűnik ez a próbálkozása sikertelen marad, Amy idővonaláról Rory teljesen kitörlődik, mintha soha meg sem született volna.

A Doctor viszont talál valamit a repedésben, ami nagyon ismerős számára, és amiből az is kiderül, hogy a TARDIS-nak köze lehet ahhoz a kiinduló eseményhez, ami aztán az egész téridőn átívelő szakadásokhoz vezetett.

dw5895

Oszd meg másokkal is!