POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw5.7asc

Új Doctor Who 5.7

Az új Doctor Who sorozatról részenként

5.7 Amy’s Choice (Amy választása)

Mindig tudjátok mikor álmodtok és mikor vagytok ébren? És ha felébredve kiderülne, hogy mindenki ugyan azt álmodta? És ha mindig mindenki ugyan azt álmodná?

Két világ

Az egyik Leadworth, egy bájos kis falu ami megragadt valahol a 90-es években, házikó egy jobb környéken, Rory orvos, Amy terhes, a Doctor mint a család barátja látogatóba érkezik, padon üldögélnek, szép pad – mondja a Doctor – és közben próbálja elkerülni az öngyilkosság gondolatát unalmat.

A másik világ a TARDIS fedélzetét jelenti, Amy sem úgy néz ki mintha lenyelt volna egy törpebolygót, és Rory tarkóján sem lifeg lófarok, csak egy csokornyakkendős idegennel repülnek a világűrben, egy kék fülkébe zárva ami belül nagyobb mint kívül, vagyis minden teljesen normálisnak látszik.

dw5.7pad

Álom Úr

Ő az aki az elme sötét oldalából táplálkozik. Ismeri az álmodók minden érzelmét és gondolatát, legtitkosabb félelmeit és vágyait, amiket aztán gátlástalanul felhasznál majd ellenük.

Nincs is semmi baj az álmokkal, ameddig biztosan tudjuk, hogy az nem a valóság. Bármit megtehetünk, nem eshet bántódásunk. Meg is halhatunk – ahogy az Álom Úr mondja – egyszerűen csak felébredünk, de ha a valóságban halunk meg, nem egy álomvilágban ébredünk fel.

Amikor néha úgy érezzük belehalunk a valóságba, olyankor jó az álmokba menekülni, de ha túl sok időt töltünk a valóságtól távol, előbb-utóbb mindkét világ rémálommá válhat.

dw5.7dl

Eknodine

A helyi öregek otthonában idős emberek élnek, akik meglepően jól tartják magukat, annak ellenére, hogy milyen nagyon, nagyon régóta élnek ott. Ez nem annyira a nyugodt környezet és a jó levegő hatása, sokkal inkább az őket gazdatestként használó és bennük élősködő endokinok okozzák, akik ilyen formán rejtőztek el a bolygónkon, és csak arra várnak, hogy a megfelelő időben az egészet elfoglalhassák. A lényből csak egy szemgolyót láthatunk ahogy kikukucskál az idős emberek száján, majd mérgező zöld gázzal porlasztja szét az útjukba kerülő embereket.

Jelen helyzetben nem valami tárgyalóképesek, ezért jobbnak látszik menekülni előlük, ami a várandósság kilencedik hónapjában nem egyszerű feladat.

dw5.7ny

Fagyos csillag

A TARDIS mindeközben egy fagyosan lángoló csillag felé sodródik, ami miatt kezdetben még csak hűvös volt a környezet, de aztán egyenesen fagyossá vált a hangulat, a Doctornál pedig épp nincs meg az a kézikönyv ami megmenthetné őket a haláltól, mert azt valamikor egy szupernóvába hajította. A negyedik Doctornál még ott volt a használati utasítás, és a The Pirate Planet (A kalóz bolygó)  epizódban valóban mondta, hogy nem ért vele egyet, de akkoriban még csak lapokat tépkedett ki belőle.

Amy választása

A menekülésre egyik világban sincs túl sok esélyük, csak akkor, ha döntésre jutnak a valóságot illetően, és meghalnak abban amit álomnak gondolnak. Az Álom Úr sem könnyíti meg a dolgukat, de a Doctor kezdi felismerni ki lehet ő valójában, mert szerinte csak egyetlen lény van az egész univerzumban aki ennyire gyűlöli őt. Amy egyik világot sem lenne képes elengedni, sem döntésre jutni a Doctor és Rory iránt való érzéseit illetően, miközben az események mindkét világban elérik azt a pontot amikor vagy felébrednek vagy meghalnak.

amyschois

Oszd meg másokkal is!