POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw67gmgw

Új Doctor Who 6.7

Az új sorozatról részenként

6.7 A Good Man Goes to War (Egy jó ember hadba száll)

“A Démonok veszte…”

Az 52. században így nevezték azt az aszteroidát, ahova Madame Kovarian, a Csend rendjének tagja, egy katonai bázist állított fel, az Egyház és a Fejnélküli Szerzetesek szövetségével, hogy elvehessék azt a gyereket, akiből fegyvert nevelhetnek a Doctor ellen. Itt hozta világra Amy a kislányát, akinek barátnője után a Melody (dal) nevet választotta, és mivel úgy gondolta a Melody Williams névről mindenkinek egy földrajztanár jutna eszébe, a saját családnevét – Pond (tó) – adta tovább, mivel ez már sokkal inkább úgy hangzik mintha egy szuperhős neve lenne.

dw671

“…mikor egy jó ember harcba száll.”

A Doctor név jelentése a Gamma Erdők lakói számára hatalmas harcost jelent. Nem is történt arrafelé soha semmi más említésre méltó, csak annyi, hogy a Doctor egyszer arra járt. Lorna is akkor találkozott vele, még kislány korában, és ez az esemény akkora hatással volt rá, hogy emiatt csatlakozott a sereghez, mert így talán újra találkozhat a hatalmas harcossal.

A Gamma Erdők lakói egyébként katonailag semlegesek, de vallásos népek, egyik hagyományuk, hogy a gyerekek születésekor imalevelet hímeznek, két oldalán az újszülött nevével, hogy aki ezt magánál tartja ahhoz mindig vissza találjon a gyermeke. Ezt az ajándékot kapta Lornától Amy, Melody Pond imalevelét, a Gamma Erdők lakóinak nyelvén.

dw673

A Fejnélküli Szerzetesek

Úgy hiszik a hit a szívben lakozik, a kétely pedig a fejben, ezért megszabadították magukat a saját fejüktől, amit néhányan egy dobozban tárolnak. Ha egy másik szervezethez csatlakoznak elvárják, hogy annak legalább egy tagja lépjen be közéjük, így az Egyház tagjaiból is választottak maguk közé egy embert. (Nem igazán számít az önkéntes elhatározás ebben.) A Fejnélküli Szerzetesek nem élőlényként regisztráltak, ennek ellenére jó harcosok, akik fej nélkül is képesek tájékozódni, és felismerni az ellenségeiket. Attól olyan félelmetesek, hogy félni sem tudnak, az energiájukat a karjukba és a kardjukba tudják irányítani, megölni azonban ugyan olyan egyszerű őket, mint egy embert. A csuklyájukat érthető okokból szeretik magukon tartani, ami csak akkor hátrány, ha másnak is van egy pont ugyan olyan csuklyája mint amilyen nekik.

dw672

“Leszáll az éj, és halott a fény, mikor egy jó ember harcba száll.”

A Doctor, akiről tudjuk, hogy erősen békepárti (az egyetlen fegyvere a szónikus csavarhúzó, ami legfeljebb arra jó, hogy átmenetileg hatástalanítsa az ellenséges erőket, vagy hogy zárakat nyisson ki vele ha azok épp nem fából vannak), most arra készül, hogy megszálljon egy katonai bázist, és megmentsen egy gyereket attól, hogy a Csend rendje pszichopata gyilkost neveljen ki belőle. Hadsereget toboroz, összeszedi térből is, időből is szövetségeseit, zöld és kék társait, mindenkit aki valaha számíthatott a segítségére, de River Song mégsem csatlakozik hozzá.

“Barátság nem él, szerelem sem ér, leszáll az est, és a sötét elér, mikor egy jó ember harcba száll.”

River Song épp aznap ünnepli a szülinapját, és ez alkalomból a Doctor (egy valamikori) 1814-be vitte a befagyott Temzére. Persze eközben folyamatosan a börtönbüntetését tölti, és legtöbbször nem kap engedélyt elhagyni a celláját, vagy az 52. századot, de ez senkit sem zavar. A láthatóan jól sikerült randi után érkezik Rory, hogy River is csatlakozzon hozzájuk, de River Song nem mehet velük, és azt sem mondhatja meg, miért nem.

A gyerekmentő akció viszont nélküle is sikeresnek látszik, amihez nem is kell sok, csak egy hatásos beszéd, és egy rövid áramszünet, miután az ellenség valóban futásnak ered, és ezzel a nagy ütközet elmarad, bár így is áldozatokkal jár. Ennek ellenére a Doctor nem fog fegyvert, nem bánt senkit, nem vesz részt fizikai harcban, ezért jogosan érheti a részt az a kritika, miszerint most sem mutatkozott meg igazán a sötét oldala.

dw674

“Démonok vesztek, de céltalanul, csatát nyertek, de a gyermek sehol.”

Nem árt ha a nagyon régi mendemondákat az utolsó sorig ismerjük, mert lehet, hogy nem ott van vége a történetnek ahol szeretnénk. Melody Pond azért annyira különleges, mert a TARDIS-ban “kezdődött” (így fogalmaztak mert a Doctor könnyen előpirul), éppen akkor mikor az időörvényben haladtak, ezért Amy és Rory gyermekéből olyan erős fegyver készíthető, mint amilyennek a Doctort is ismerik. Ehhez képest túl könnyű volt visszaszerezni, és valójában nem is sikerült, mivel csak egy hús-másolatot mentettek meg.

Az erdő egyetlen tava a folyó

Ezt mondta a TARDIS mielőtt elhagyta volna emberi formáját, és akkor még nem lehetett tudni, hogy a Gamma Erdőkről beszél, ahol nincs tó (Pond), így az ott élőknek szavuk sem lehet rá, maradt helyette a hozzá legközelebbi, a folyó (River). Ezt fordítja le aztán a TARDIS, Amy Pond lányának a nevét gammanyelvről, és így tudja meg mindenki, kicsoda River Song.

dw675

Oszd meg másokkal is!