POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
all-doctors-1

Melyik Doctor Who élt a legtovább?

Melyik Doctor Who élt a legtovább? (Igen, tudjuk, hogy nem Doctor Who a neve.)

Tipp: nem Paul McGann Doctora.

Az idő absztrakt. A Doctor Who esetében kétszeresen is.

Több mint egy tucat színész játszotta már el a szerepet a sorozat 55 éve alatt – úton egy újabbal az írás idején – noha a Time Lord kora jóval meghaladja ezeket. Nem beszélve a meghosszabbításokról.

Tehát elgondolkodtunk: melyik Doctor élt legtovább a show keretein belül, azaz melyikük maradt a leghosszabb ideig saját formájában.

Nem vesszünk figyelembe azt a sok információt, amit a számtalan képregény, könyv vagy audio mond a Doctor koráról – az élet elég bonyolult magában is, és ezek gyakran ellentmondanak a show-nak.

Egy szó mint száz, a műsor talán rosszul kezeli, de ahogy a korábbi showrunner, Steven Moffat mondta, a Doctor maga sem tudja hány éves. Szóval ne menjünk ebbe bele túlságosan.

13.Christopher Eccleston, A Kilencedik Doctor – egy év

ninthdoctor-1600x720

A Slitheen invázió alatt Eccleston Doctora azt mondja társának, Rose-nak (akit Billie Piper játszott), hogy 900 éves.

Ez már eleve problémás, főleg mivel ezt a mérföldkövet már meghaladta a hatodik inkarnációjában (lásd lentebb). Fordított technikával, tanulmányozva az őt követő David Tennantot, azt mondanánk, hogy Eccleston Doctora körülbelül annyi időt létezett, amennyit a képernyőn láthattuk.

 1. Peter Davidson, Az Ötödik Doctor – három év

British Actor Peter Davison Who Plays The Doctor In The Bbc Television Series Dr Who, 15.04.1981. (Photo by Photoshot/Getty Images)

Kis találgatós munka következik.

Az Ötödik Doctor ideje alatt, ő maga soha nem árulta el a korát, ez tehát rögtön fejtörést okozhat.

De átmehetünk Sherlockba és következtethetünk egy-két dologra: Davidson három évig játszotta a Time Lordot és soha nem volt egyedül (ráadásul nincsenek utalások a részekben arra sem, hogy kiugrott volna egyedül kalandozni). Tegan, az emberi útitársa majd végig mellette marad a TARDIS-ban, és nem látszik öregedni. Megvan annak a lehetősége, hogy az első éve végén (amikor Tegan cliffhanger-szünetet tart) a Doctor a trakenita Nyssával utazik éveken át (mivel nem ismerjük fajának jellegzetességeit, nem tudjuk megmondani, hogyan öregedett) vagy hasonlóképpen a trioni fiú, Turlough esetében – de szerintünk ez elég valószínűtlen.

Szóval maradjuk a három évnél.

 1. Patrick Troughton, A Második Doctor – három év

p010cn7b

Troughton szinte egész idejét a skót felvidéki Jamie McCrimmonnal tölti, és ahogy Tegan esetében, itt sincs jele látható öregedésnek. Ez esetben is feltételezhető, bár valószínűtlen, hogy a Doctor kiugrott volna egyedül pár évre a vetített kalandok között, de az persze, hogy nem említették, nem jelenti azt, hogy nem történhetett meg.

Továbbá az is előfordulhat, hogy a fináléban, a The War Games c. epizódban (ahol a Time Lordok megváltoztatták a Doctor feltűnését?) nem regenerálódik azonnal és éveket tölt még utazással. Lehetséges, de nem valószínű.

Ahogy a képernyőn is, a Második Doctor körülbelül három évet töltött a TARDIS-ban.

 1. David Tennant, A Tizedik Doctor – öt év

tennant

David Tennant Doctora kategorikusan állította, hogy 903 éves (a Titanic Csillaghajó fedélzetén a Voyage of the Damned c. epizódban). Ezt két teljes évad után állította, ide értve azt a finálét is, mikor egy évet töltött a Master/ Mester foglyaként (akit John Simm alakított).

Ez azt sugallja, hogy A Tizedik Doctor 901 évesen kezdett. A fináléjában, a The End of Time c. részben újabb pontos kort közöl, ez esetben 906 év. Kategorikus tény.

 1. Sylvester McCoy, A Hetedik Doctor – kilenc év

OCC17-Sylvester-400x300

Egy kis (összevissza gomolygó [ezt a magyar szinkron mondta]) timey-wimey trükk következik.

Amikor a Hetedik felbukkant 1987-ben, azt állította, hogy 953 éves. Látjátok a problémát?

Igen. Úgy tűnik éveket vesztett a show alatt. Ez bonyolult, de maradjunk a kilenc évnél, ez pontosan az az idő, amíg McCoy alakította a Doctort a képernyőn (számításba véve azt, hogy többségében a Doctor Who-t nem adta a tévé).

 1. Paul McGann, A Nyolcadik Doctor – 17 év

paulmcgann

Újra irány a bizonytalan!

Egyszerűen nem tudjuk mennyi idős volt mikor kezdett, vagy mikor befejezte. De figyelembe véve az 1996-os tévéfilmes feltűnését és 2013-as mini epizódot, a The Night of the Doctort, mondjunk 17 évet.

Noha csak egy hivatalos kalandja volt (és a mini epizód), nem jelenti azt, hogy nem ugorhatott ki köztük néhány csínyre.

7.John Hurt, The War Doctor – 34 év

john-hurt-50th-poster-day-of-the-doctor-landscape

Ebben az esetben sincsenek biztos jelek az újabb kemény dió életkorára vonatkozóan. Azt feltételeznénk, hogy az Időháború ezer évig tartott, de az elődje, a Kilencedik Doctor saját állítása szerint 900 éves, nem nagyon látunk elmaradást a többiekhez képest.

Ha aszerint ítéljük meg, hogy miként nézett ki a War Doctor amikor a Nyolcadik regenerálódott a The Night of the Doctor c. epizódban és a The Name of the Doctor c. részben való feltűnését is figyelembe vesszük, egy földi feltételezéssel úgy 34 évet mondanánk.

Miért? A színész, John Hurt képe az 1979-es Bűn és bűnhődésből van. Komolytalan érv? Talán. De csak ez van.

 1. Colin Baker, A Hatodik Doctor – 53 év

Doctor-Who-Colin-Baker-titles-600x337

Ebben az esetben elég biztosra megyünk.

A feltűnően színes kabát korában számtalan alkalommal állította, hogy 900 éves (ez teszi a Kilencedik Doctor állítását zavarba ejtővé és bosszantóvá). Hetessé való átalakulása közben, 1987-ben a Time and the Rani c. részben azt állítja a Doctor, hogy 953 éves.

Ilyen szépen és egyszerűen. 53 év abban a kabátban… *borzongás*

 1. Tom Baker, A Negyedik Doctor – 148 év

59VvKD8AkYcR9aGGJBwt7Q

A Sarah Jane-nel történő utazás második évében a renegát Time Lord azt mondja a nőnek, hogy 749 éves. Néhány évvel később Romanától tudjuk meg, hogy 759.

Az, hogy az Ötödik Doctor nem árulja el korát, még elevenebbé tesz néhány feltevést. Ahogy fentebb áll, tudjuk, hogy a Hatodik 900 és beleszámítottuk, hogy Peter Davidson Doctora három éves dolog volt, ennél fogva jutunk ide.

Ez idő alatt a Negyedik Doctor kétszer is utazott egyedül – megengedve ezzel sok nem látott kalandot – és még több évekig tartó akciója lehetett a szintén Gallifrey-ről származó Romanával is.

 1. John Pertwee, A Harmadik Doctor – 295 év

aHR0cDovL3d3dy5uZXdzYXJhbWEuY29tL2ltYWdlcy9pLzAwMC8xNzAvODQ3L2kwMi9UaGlyZF9Eb2N0b3JfQ292ZXJfQS5qcGc=

Oké, megint találgatás következik.

Annak ellenére, hogy azt állítja „sok ezer éves” ezen a ponton, az évekre kell kitekintenünk segítségért: az Első Doctor körülbelül 449 volt amikor regenerálódott és a Negyedik 750 körül járhatott.

Ez nagyjából 300 évet ad a Második és Harmadik Doctornak. Láthattátok mit juttattunk ebből az Másodiknak, és aztán ebből a maradék a Harmadiké.

 1. William Hartnell, Az Első Doctor – 449 év

WiiliamHartnell

Az eredeti pattogott kicsit ide-oda mielőtt a BBC felkarolta, mikor is a Doctor landolt 1963-ban a Földön, Londonban.

Noha Hartnell Doctora soha nem fedte fel valódi korát, az utóda megjegyezte, hogy körülbelül 450 lehetett a The Tomb of the Cybermen idején. Ez pár évvel a kalandozásai kezdete után volt, tehát úgy döntöttünk saccolunk egy 449-et az Első Doctornak.

 1. Matt Smith, A Tizenegyedik Doctor – 1100 év

matt_smith_doctor_who

Hivatali idejének elején Matt Smith valaha volt legfiatalabb Doctora azt mondta, hogy 907 éves.

Mire végére ér búcsúkörútjának a hatodik évadban, évszázadokat töltött Trenzalore-ban (és szemmel láthatólag is megöregedett) körülbelül 2000 éves.

Nem rossz egy ilyen fiatal sráctól.

 1. Peter Capaldi, A Tizenkettedik Doctor – 4,5 milliárd év

yOGUjW8-a016213

Két véleménycsoport van ezzel kapcsolatban, vagy

A Tizenkettedik négy és fél milliárd évet töltött a Confessional Dial-ben, próbálva kitörni, ahogy Capaldi második szezonjának végén látjuk, a TARDIS irányítása alatt.

Vagy!

Vegyük azt, hogy ezek inkább virtuális évek és azt, hogy a Doctor gyakorlatilag meghalt és sok-sok másolat készült belőle a Confessional Dial-ben, ez talán csalás (Noha ő azt állítja, emlékszik mindegyikre, szóval…)

Nem tudjuk, noha a Doctor 139 évig rejtőzködött egy sztáziskamrában a 2015-ös, kétrészes Under the Lake/ Before the Flood részekben. Eltöltött egy éjszakát a Darilliumon River Song társaságában, ami 24 évnek felel meg, és tanított a St Luke’s University-n 50 évig. A Tizenkettedik Doctor ideje ezzel 214 év, a Negyedik Doctor elé kerülve.

A 4,5 milliárd év azért sokkal lenyűgözőbb.

Írta: Varga Réka

 

 

Oszd meg másokkal is!