POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw1

Új Doctor Who 1.1

Az új Doctor Who sorozatról részenként

1.1 Rose (Próbababák támadása)

Ez a rész Rose-ról szól. Ha valaki eddig nem ismerte a Doctort, most sem fog róla túl sokat megtudni, talán csak annyit, hogy általában akkor jelenik meg, mikor a Földet valamilyen veszély fenyegeti. A telefonfülkéje is olyan, mintha csak egy doboz, egy gép lenne, de a későbbi részekből ki fog derülni, hogy sokkal több ennél. És nem “csak” űrhajó! És nem “csak” időgép! Ebben a részben az is szinte mindegy, hogy most éppen melyik idegen faj próbálja leigázni a bolygót, vagy milyen formában. Ez egy gyenge pontja lett az indulásnak. A próbababák elől való menekülésnél talán csak az a jelenet lehet rosszabb, mikor a megelevenedett karral küzdenek, vagy mikor Rose barátja, Mickey is másolásra kerül. Akik ezelőtt nem ismerték a sorozatot, valószínűleg nem emiatt fogják megkedvelni, de itt még szinte semmit sem láttunk a Doctor világából, ami legalább annyira hatalmas, mint amennyire régi. Ez a rész Rose Tyler-t mutatja be. A lányt átlagos élettel, anyukával, baráttal, munkával, és a napot mikor kiderül, Rose Tyler nem lehet átlagos lány. Itt még csak sejtéseink lehetnek erről, de annyit már megtudhatunk róla, hogy kitartó és bátor, aki képes otthagyni egész addigi életét egy ismeretlen világért, egy teljesen idegen mellett.

Kicsoda a Doctor?

Aki tovább nézi a részeket, az érteni fogja, hogy a Doctor nem, soha nem lesz Doki! 🙂

Akik úgy kezdtek hozzá a sorozathoz (ahogy én is), hogy előtte semmit sem tudtak róla, azoknak még sok minden túlzásnak tűnhet vele kapcsolatban, mégis érdemes végig nézni az első évadot, amiben több olyan személy és esemény lesz, ami a későbbiekben is fontos lehet, és segítenek megérteni miért is marad végig annyira fontos ez a kérdés, amit Rose Tyler is feltett az elején: “De tényleg Doctor, mondja el! Ki maga?”

A kilencedik Doctor első mondata: Fuss!

Miért kilencedik?

A Doctor egy idegen, a szervezete is különbözik az emberekétől. Egyik tulajdonsága, hogy képes a regenerálódásra, vagyis amikor halálos sérülés éri, egy másik testet kap, amivel együtt jár, hogy néhány egyéb tulajdonsága is megváltozik, de lényegében ugyan az a Doctor marad. Az új sorozat első Doctora, valójában már a kilencedik. A regenerációnak is megvan a saját működési elve és szabályai, amikről szintén többet fogunk tudni, ahogy haladunk előre a történetekkel.

Az idegen faj

Az univerzum tele van olyan idegen fajokkal, akikről mi emberek mit sem tudhatunk, és ezek között van néhány, aki szeretné elfoglalni a bolygónkat. Többször előfordult már ilyesmi, de a Doctornak köszönhetően, ebből mi nem nagyon vettünk észre semmit. Az első rész idegen lényei sem most jártak nálunk először.

Autonok

Nesztén Tudat (Nestene Consciousness) által életre keltett, megelevenített műanyagemberek, jellegzetességük a kézfejbe épített fegyver. Egyszerűbb formájuk csak kirakatbábu kinézetű, tudati szintjük alacsony, de a fejlettebbek igazi ember módjára néznek ki és viselkednek, beszélnek, egyedül kissé csillogóbb bőrük árulhatja el őket.

Nesztén Tudat (Nestene Consciousness)

Egyfajta anyagtalan, energiaformában létező ősi tudatforma, amely azonban szükség esetén alakot is tud ölteni. Ehhez előszeretettel vonzódik a műanyag dolgok iránt. A Nesztén Tudat által animált, megelevenített műanyagemberek az Autonok. A harmadik Doctor idején kétszer is megpróbálták megszállni a Földet, először műanyagmeteorokba zártan érkeztek a Földre (Spearhead from Space, 1970), másodszor egy készakarva meghagyott egységet élesztett fel a Földre érkezett Mester (Terror of the Autons, 1971), azonban a Doctor és a → UNIT elbántak velük. Harmadjára a kilencedik Doctor idején próbálkozott a Nesztén újabb invázióval (Rose [A próbababák támadása], 2005). Az Autonok római légiósokként ismét megjelentek a A Pandorica megnyílik (2010) c. részben, ekkor már tökéletes külsővel és emberi tudattal rendelkező műanyagemberek voltak.

Oszd meg másokkal is!