POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
rosa1

ÚJ Doctor Who 11.3

Az új Doctor Who sorozatról részenként

11.3 Rosa (Rosa)

Ha megkérdeznék miért szeretem annyira a Doctor Who-t, első indokként azt mondanám mert tanítva szórakoztat vagy szórakoztatva tanít (szabadon választható). Mindig van valami ami segíthet egy-egy ismeret elsajátításában. Legutóbb ugye kémiából tanultuk meg az acetilén tulajdonságait, most pedig egy fontos történelem leckét kapunk. De ez több annál.

A TARDIS irányíthatatlansága, vagy makacssága még a Doctoron is kifog és mind időben, mind földrajzilag messze kerülnek hőseink a célként kitűzött Sheffield-től. Ugyanis 1955-ben landolnak, helyileg pedig Montgomery-ben ami az Egyesült Államok Alabama államának fővárosa. Akinek ennyi nem elég annak még egy nevet bedobok: Rosa Parks. Ez a rész róla szól. Nem csak Amerika de az egész világ történelmének egyik meghatározó alakja volt. Parks arról lett híres, hogy a buszvezető utasítása ellenére nem volt hajlandó átadni a helyét a buszon egy fehér bőrű utasnak, holott ez akkoriban törvényileg előírt kötelessége lett volna. Letartóztatása váltotta ki az úgynevezett montgomery-i buszbojkottot (ez az akció tette a polgárjogi mozgalom vezetőjévé Martin Luther Kinget).

Nem sokkal érkezésük után máris több problémája akad a Doctornak. Egyrészt Ryan segítőkészsége kis híján nagyobb bajt okoz, mivel fekete, és az ő „fajtája” finoman szólva is nem kívánatos arrafelé… sem. (Mivel a faji megkülönböztetés akkortájt nagyon elterjedt volt, főleg a déli államokban. Konkrétan még mindig rabszolgaként, alsóbbrendűként kezelték őket – többségüket a karhatalom emberei gyilkolták meg – és ezen a beidegződésen Eisenhower elnök sem tudott javítani.) Még szerencse, hogy Rosa Parks pont arra jár és meg tudja menteni a helyzetet. Ryannak okoz némi nehézséget visszaidézni miért is fontos a hölgy aki az imént megmentette de lassan sikerül helyre rakni a dolgot.

rosa3

A másik hogy a TARDIS Artron-energia nyomokat észlel, ami elvileg egy másik időutazót feltételez. Eljutnak egy üres buszgarázsba, ami le van lakatolva. Nem véletlenül, mivel egy észlelésszűrővel ellátott bőröndre bukkannak tele jövőbeli cuccokkal. A legrosszabb viszont az hogy egy fiatal Marlon Brando hasonmás temporális áthelyező fegyverrel lövöldöz rájuk, ami azért ciki mert amit/akit eltalál az egy nagyon másik időben találja magát és mivel a használója állítja be az időpontot így rossz kezekben életveszélyes ketyere. Márpedig most nagyon nincs jó kezekben.

Pici kitérő: Amikor a motelben, ahova belógtak a Doctor a falat használja írótáblának Graham megjegyzi, hogy ez vandalizmus és abba lehetne hagyni mert nem Banksy, a Doctor csakannyit vet oda: – Vagy mégis? Imádtam ezt a poént. A másik ilyen amikor egy rendőr kopogtat a szoba ajtaján, és Ryant és Yazt keresi (színesbőrűeket bújtatni is bűncselekmény volt akkoriban és ugye mint fentebb írtam, a szervek akkoriban szerettek önbíráskodni) Graham úgy mutatkozik be mint Steve Jobs. Ez azért is édes fricska, mert az Apple vezére ekkor még csak 9 hónapos kisbaba volt San Francisco-ban.

rosa2

Na de vissza a fősodorba. A két üldözött egy sikátor végében elbújva pont azon elmélkednek ami talán a legégetőbb társadalmi probléma bárhol a világon. Nagy-Brittaniában ugyanúgy mint az USA-ban vagy Magyarországon. Rosa Parks sokat javított a helyzeten de a harcnak nincs vége.

Miután valószínűvé válik hogy a később Krasko néven megismert figura a jövőből azért jött hogy ne történhessen meg a buszbojkottot kiváltó esemény, egy dolguk van, hogy megakadályozzák őt ebben. Ryan az akció közben találkozik Martin Luther King-el, aki akkor még „csak” egy tiszteletes. A Doctor pedig megismerkedik az időbűnözővel és kihasználva tudását erőfölénybe kerül. Megtudja hogy a Viharketrecből kiengedett tömeggyilkos nem tudja megölni Rosa Parksot, ezért próbálja úgy befolyásolni a dolgokat hogy a kedve szerint alakuljon a történelem. Ryan szembetalálja magát vele, és kiderül Krasko igazi célja. Ő képviseli a jövő rasszistáit, és úgy gondolja Ryan „fajtája” nem érdemli meg az egyenlőséget ezért a valahogy megszerzett áthelyezővel Ryan elküldi a múltba. Végül aminek meg kell történnie, az megtörténik így Rosa Parks 1999-ben a legmagasabb kitüntetést kapta meg Clinton elnöktől amit civilként lehet, illetve egy aszteroida is viseli a nevét így emblematikus alakja lett az egész Univerzumnak.

rosa4

Ha én mondhatnám meg, hogy melyik az az epizód amit feltétlen meg kellene tekintenie mindenkinek, akkor ez lenne az. Mert tökéletesen illusztrálja, hogy néha egy apróságnak tűnő dolog valami sokkal nagyobb kezdete. De azt is hogy a rasszizmus nem a múlt problémája, hanem a jelené és a jövőé is, ami ellen mindig küzdeni kell, különben az fog meghatározni minket hogy kit gyűlölünk!

Írta: Wolf

Oszd meg másokkal is!