POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
eop

Új Doctor Who 4.17 és 4.18

Az új Doctor Who sorozatról részenként

4.17-4.18. The End of Time (Az idő végzete)

A világ északi féltekéjének nyugati részén, az emberiség összegyűlik egy pogány rítus megünneplésére, hogy száműzzék a hideget és a sötétet. Közülük minden egyes ember borzalmas dolgok eljöveteléről álmodott. De elfeledték. Mert így kellett lennie. Elfelejtették a tűzről és háborúról és őrületről szóló rémálmukat. Elfelejtették. Egy embert kivéve.

Wilfred  Mott

Ez az egy ember nem más, mint Wilfred, aki különleges kapcsolatban áll a Doctorral, azt is mondhatnánk találkozásaik eddig is egészen sorsszerűk voltak. Gyanúsan sorszerűek. Ő Donna nagyapja, ezért eleinte nem volt olyan feltűnő ez a gyakoriság, de Wilfred az útitársaktól függetlenül is felbukkant itt-ott, és mindig valami kiemelten korhatáros szerepet kapott, ami a nyugdíjas évek mindennapjait jelentette az idegen civilizációk közti sorsdöntő csapások közepette. Most éppen egyenesen a Doctort keresi egy busznyi vele egyidős emberrel, és miután az ősi faj két utolsó tagja hegylakós küzdelmekben vívja meg harcait, meg is találják őt, hogy közös fotót készítsenek vele.

teot2

Wilfred az az ember, aki látcsövével a végtelen éjszakai égboltot kémleli, remélve egyszer meglátogatják őt távoli bolygók lakói, és eközben nem veszi észre, hogy a háta mögött lebegő űrhajó emberekből kinyert új életformákat transzportál magával. Vagy mikor a Titanic nevet viselő luxus-űrjáratról a kihalt karácsonyi Londonba érkeznek a legkülönfélébb idegenek, és Wilfred, a városban egyedüli civilként, újságot árul egy bódéból. Ő volt az is, aki beragadt az autóba mikor mérgező gázzal árasztották el azt a klónozással szaporodó hadsereg katonái, és ő lesz az is, aki bezárja magát egy sugárzást elnyelő fülkébe, ami túltöltődve elérte a kritikus szintet.

Négyszer fog kopogni

Négy kopogás jelzi a Doctor halálát, és lehetett volna annyiszor annyi minden ez a négy. A Mester fejében az őrült dobolás, az érkező Időurak négy szívdobbanása, és annyi sok ismeretlen ellenség, ami mind mind arra figyelmeztette a Doctort, amit az Oodok jóslatából kapott: az út vége közeleg. De többé már nem, mert az út itt véget ért.

És így a játékosok elfoglalták végső helyüket, felkészülve az eljövendő eseményekre. Az őrült, porból és hamuból épült birodalmában trónolt, mit sem tudva a dicsőségről melyet elérhet. Míg megmentője, tekintetét a vadonra vetette, reménykedve, hogy változtathat elkerülhetetlen sorsán. A távolban, az ostobák és bolondok egy fényes új jövőről álmodtak. Egy jövőről, melyet megátkoztak, hogy sose jöjjön el. Ahogy a Földön a nappal éjszakába fordult,  a világ lakói álomba merültek és reszkettek, mintha sejtenék, hogy a hajnal csak egy dolgot hozhat. Az utolsó napot.

Gallifrey

A Földtől 250 millió fényévnyire időzár alatt él egy milliárd éves történelemmel rendelkező faj, melynek utolsó két tagja éppen nálunk vívja végső csatáját. A vörös bolygó időn kívül és időbe zárva ahol milliónyian halnak meg és támadnak fel újra meg újra, menekülni próbál az elkerülhetetlentől. Ehhez felhasználják a Mestert és minden időúr tudásukat, feláldozva mindenkit, hogy felemelkedhessenek.

teot5

 Még nem akarok menni

És mi sem akartuk.  David Tennant aki nem csak játszotta a Doctort de mindig is nagy rajongója volt a sorozatnak, három évad és egy különkiadásokkal teli év után ezekkel a szavakkal búcsúzott , elérve az utolsó lehetőséget az újjászületésre. Még mielőtt végbe menne a teljes regeneráció, maradék erejével végiglátogatja feledhetetlen útitársait, és kis elégtételt vesz az időtől, ami most elvesz tőle és belőle, hogy egy új Doctort hozzon, egy időúr utolsó életét.

teot3

 

 

 

Oszd meg másokkal is!