POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
pók

Új Doctor Who 11.4

Az új Doctor Who sorozatról részenként

11.4 Arachnids in the UK (Pókfélék az Egyesült Királyságban)

Ez az epizód tökéletes halloweeni filmválasztás arachnofóbiásoknak (pókiszonyosoknak) és még tökéletesebb azoknak akik tényleg meg akarják érteni a természet nem szereti ha semmibe veszik.

spiderweb (1)

A TARDIS egyik „időfolyosóról” a másikra ugrálva sikeresen megérkezik oda ahova a Doctor útitársai eleve érkezni akartak azaz a 2017-es Sheffieldbe. Oda ahol éppen egy nagy probléma akadályozza egy hotel megnyitását, amit a tulaj a tehetősségéből fakadó arroganciával óhajt lekezelni. Például simán kirúgja a meg sem nyílt szálloda igazgatóját. Persze erről a gondról senki nem sejt semmit, hiszen ránézésre minden ugyanaz mint fél órával korábban amikor elindultak.

Mindenki próbál visszarázódni az eredeti életébe csak ugye a Doctor nem igazán passzol bele az összképbe, igaz Ő sem találja a helyét ebben a világban. Ez leginkább abban mutatkozik ahogy Yaz teameghívására reagál illetve ahogy náluk viselkedik. Érdekes hogy Yaz apja látszólag egy kicsit dilis conteo-hívőnek tűnik de nem súlyos. Legfeljebb annyiban, hogy a konyhában tárolni a szeméthalmot eléggé egészségtelen. Miközben ezen megy a vita a kirúgott hotelvezető felhívja a lányát, vagyis Yazt és megkéri hogy menjen érte de titokban a szállodába.

Érdekes módon amikor Graham visszamegy a régi lakásba ahol minden Gracere emlékezteti, sőt még oda is halucinálja egy-egy mondatra. A padláson mindenhol pókháló volt, elég vastagon ami fél órányi távollét után eléggé furcsa. Közben Yazékhoz csomag érkezett, pontosabban annak értesítője ezért a Doctor és Ryan átmennek a szomszédhoz ahol egy aggódó barátnő (aki valójában az egyetemen együtt dolgozik a szomszéddal) már egyre jobban nyugtalankodik mivel a kollegina a leghangosabb dörömbölés után sem nyit ajtót, a telefont se veszi fel de beteget sem jelentett (biztos lusta mint az angolok többsége). Mivel a Doctornak sem nyit ajtót, így az aggódó állampolgár „felhatalmazza” hogy jusson be a lakásba. Persze egy szónikus csavarhúzóval ez nem kunszt, csak azt nem értem miért kell szinte minden egyes alkalommal úgy elővennie, olyan teátrálisan mintha azt akarná mondani: – Na most figyeljetek, mert becsináltok az ámulattól! Bent kb. ugyanaz a látvány mint Grahamék padlásán, éppen csak az a fura hogy ez egy emeleti lakás ahol azért előbb fog a patkány villanyvezetéket rágcsálni mint a pók befészkelni magát. A hálóban aztán megtalálják a lányt begubózva, a szó szoros értelmében.

doctor-who-arachnids-in-the-uk-2-e1540779543563
Gondolom nem árulok el nagy titkot, hogy az egész epizód a mutáns pókokról szól miközben megtanuljuk hogy:

  • az ízeltlábúak eme csoportjába tartozó lények a lábukkal szaglanak és hallanak
  • nem szeretik az ecetsavat
  • nagyjából 21 kvadrillió pók él a bolygón (ne akarjátok hogy számjegyekkel írjam ki, mert hosszabb lenne mint egy teljes évad)
  • a normál pókfonal erős mint az acél és tartós mint a kevlár. Ezért is akarnak pókfonalból golyóálló mellényt készíteni (ja ez utóbbit nem innen tudjuk)
  • a pókok szeretik az elhagyatott, sötét helyeket
  • valamiért nagyon szeretik Sheffieldet, főleg ha ott kísérleteznek velük.
  • gond van Dél-Yorkshire-ben a pók ökoszisztémával
  • Pókember nukleárisan fertőzött pókja a kanyarban sincs ezekhez képest
  • Ryan egy infantilis gyerek néha (lásd: árnyjátékozik miközben a Doctor tökéletesen látja az összefüggést a különböző pókjelenések közt, miközben a tudósok csak vakargatják a fejüket (hiába no, brit tudósok 😀 )
  • a pénz minden törvényt felülír

Chris Noth zseniális színész aki a Szex és New York Mr. Bigje után most Jack Roberstont, egy pökhendi, nagyravágyó, dúsgazdag senkiházit alakít akinek több pénze van mint agya és ráadásul politikai ambíciók fűtik. Konkrétan az USA következő elnöke akar lenni 2020-ban. Mondjuk azért eléggé faramuci érv hogy azért jelölteti magát mert utálja Trumpot miközben Ő maga megtestesíti mindazt amiért lehet utálni a mostani amerikai elnököt. Nem disszonáns ez egy kicsit? Na mindegy, vissza a pókokhoz.

doctor-who-arachnids-in-the-uk-5

A pókhotel egy ipartelep helyén épült, ami egy bányához tartozik amit próbálnának titokban tartani csakhogy ez valahogy a Doctort nem hogy nem rettenti el, hanem éppen hogy izgalomba hozza. Mint kiderül eme bánya nem is olyan kicsi, ahogy az sem amit a belsejében találnak. Konkrétan egy olyan veszélyes hulladék lerakót amiben minden megtalálható hogy ilyen szép nagy pókok lakjanak ott.

Aki ismeri Budapesten a kőbányai (óhegyi) szemétbányát amit betemettek anno és most egy nagy dimbes-dombos terület van felette ahol még a kutyasétáltatás is életveszélyes lehet annak a sztori nem jelent nagy újdonságot csak ott még nem jelentek meg a teherautó nagyságú pókok. Szóval van itt minden, mi őrült kémikusprofesszor szem-szájnak ingere. Metán, szulfátok, triklór-etilén… meg ami még eléggé toxikus és mutagén. Ráadásul ennek az arrogáns manusnak a másik cége egy hulladékkezelő vállalat (nahát minő meglepetés) és hopp, pont ők viszik el a laborból az elhullott pókok tetemeit. Összeállt a kép. Valószínűleg az egyik pók még élt amikor elvitték és bedobták ebbe a mérgező kotyvalékba és… na ugye.

p06q3cc1

A pókokat sikeresen összeterelik egy helyre, ahol többé már nem ártanak (maximum egymásnak) de a pókmama (aki akkora mint a kamion) még a bálterem foglya. Hőseink gyorsan rájönnek, hogy nem hogy nem akar támadni de éppen hogy menekülne csak a testi adottságai miatt már nem sok maradt neki hátra. Persze a tulaj a saját módszerei szerint intézi el a dolgot, ahogy a legtöbb ember szokta a sokkal kisebb példányok esetén de ez nem megoldás. Neki igen, de nekünk nem. A pókok nem azért vannak hogy minket bántsanak, sőt néha még a segítségünkre is vannak hiszen megeszik a legyeket akik beköpik a kajánkat, vagy a szúnyogokat akik akár olyan vírusokat hordozhatnak magukban amik bizony még az emberre is halálosak. Szóval ha kérhetem, tartsuk tiszteletben a pókokat, meg úgy általában az összes állatot ami nem akar ártani nekünk és hagyjuk békében Földanyánkat. Ne piszkáljuk, ne szennyezzük mert a bolygó túlél ugyan minket de mi hamarosan nem fogjuk túlélni saját kapzsiságunkat!

Írta: Wolf

Oszd meg másokkal is!