POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
2-2

Új Doctor Who 2.2

Az új Doctor Who sorozatról részenként

2.2 Tooth and Claw (Foggal-körömmel)

Telihold az éjszakában, vérfarkas a királyi családban, és az idő, amivel sosem viccelnénk, ahogy a TARDIS sem véletlenül téved, mikor 100 évvel korábbra érkezik mint várták. Viktória királynő egyenesen a Torchwood Birtok felé halad, ahol a vérfarkas csak a napnyugtát várja, hogy beszivároghasson az uralkodóház vénáján át, a történelmünkbe.

Vérfarkas

Alakváltó lény, aki teliholdkor emberből farkassá alakul át, aztán vadászni indul. A feljegyzések szerint 300 évvel korábban lezuhant valami a helyi kolostor közelében, akkortól származnak azok a legendák, mely szerint teliholdkor állatok tűnnek el, néha pedig gyerekek is. A Földre érkezett egyetlen vérfarkas-sejt így élt túl generációkon át, míg végül sikerült megerősödnie. A szerzetesek úgy nevelték, hogy a fagyöngytől tartózkodjon, így sikerült valamennyire irányításuk alatt tartaniuk, hogy aztán megszerezhessék vele maguknak a királynőt.

2-2ww

“We are not amused” 

Aki (ebben az epizódban) annyira nem örült ennek, hogy megalapította a Torchwood intézetet, miután látta, hogy egy birodalom határait olyan oldalról is érheti támadás, melynek eddig létezéséről sem tudtak. Az meg most már végkép sosem fog kiderülni, hogy a “We are not amused”  tényleg gyakori mondása volt, vagy csak azután szokott rá, miután Rose annyiszor kérdezgette tőle, hogy “…ez ugyebár, nem tölti el örömmel?”. A Koh-I-Nor (a fény hegye), az a hatalmas gyémánt, viszont valóban létezik, ahogyan a róla szóló legenda is, miszerint férfi tulajdonosa a világ ura lehet, de nem kerülheti el a vele járó tragikus véget, bűntelenül csak egy nő, vagy Isten viselheti. Ezt bizony Viktória királynő olyan komolyan vette, hogy a végrendeletébe is bele került. Az is igaz a történetből, hogy a britek kezdték el csiszolgatni a követ, mert nem találták elég tökéletesnek. A vérfarkas elleni fegyverben való szerepéről azonban nem maradtak fent nyilvános feljegyzések, mert vannak olyan dolgok uralkodói körökben, amiket jobbnak láttak nem túl nagy dobra verni.

hemophil
I’m anemic royalty

Családban marad?

the-princess-royal-pic-pa-892790959
Anna brit királyi hercegnő

Az angol királyi családban valóban Viktória királynő volt az első, akiben a vérzékenységre való hajlam – mint spontán mutáció (na persze) – megjelent, ezt utódainak egy része örökölte tőle. Leginkább a fiú leszármazottakat érintette, a lányok hordozóként adták tovább, de nem mindenki kapta meg a betegséget. A megjelenés valószínűségét tovább növelte az a tény, hogy a családfa ágai akár unokatestvéri kapcsolatokban is gyakran összefonódtak. (Egyébként az érintettek felmenőit ilyen esetekben nem is annyira a rokoni szálak zavarták, mint amennyire a rangbéli különbségek.) Rose és a Doctor, Anna hercegnőre gyanakodnak mint lehetséges vérfarkasra, akinek anyja (a jelenlegi uralkodó) és apja is Viktória királynő leszármazottai, nekik Annán kívül még 3 fiú gyermekük született, egyikük sem vérzékeny.  “És ha belegondolsz… mennyire zárkózottan élnek. Mindent előre megterveznek. Még… még a holdtöltére is betervezhetnek…  sose tudhatjuk! Szeretnek vadászni! Szeretik a véres sportokat! …”

 

Oszd meg másokkal is!