POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
doctorwho2.3

Új Doctor Who 2.3

Az új Doctor Who sorozatról részenként

2.3 School Reunion (Osztálytalálkozó)

Egyszer minden véget ér, kivéve talán a fizika órákat, mert azok néha az örökkévalóságig eltarthatnak. Statikus elektromosság, áramerősség és feszültség, nem kódolt DNS, a tanár váratlanul hozzánk intézett kérdései a hétköznapi fizikáról: “Hogyan utazol gyorsabban, mint a fény?” Aztán mindig van valaki (általában pont nem mi), aki tudja az ilyen kérdésekre a választ: “Kvantum átjárót nyitok egy 36,7-es ismétléses FTL tényezővel.” És mi ennek az információnak ott, pontosan ugyan akkora hasznát szoktuk venni, mint amennyit ebből itt megértettünk.

A megfelelő táplálkozás lesz majd a kulcs. Kulcs a tudáshoz, amit nem lenne szabad birtokolnia senkinek. Ezért jön el a Doctor, a denevér-tanárok vadásza, a krillitánok réme.

Krillitánok

Alakváltó lények, akiknek formája az általuk meghódított fajok fizikai tulajdonságaiból tevődik össze. Itt denevérhez hasonló a megjelenésük, amit morfikus illúzióval álcáznak, embernek láttatva magukat, kivéve azokat, akik inkább az emberi megjelenést választották, mint Lassar testvér. Ragadozó faj, embereket is fogyasztanak, az éles, magas hangokra érzékenyek. Képesek holtpont tömítéseket létrehozni, olyan feltörhetetlen zárakat, amelyeket még a Doctor szónikus csavarhúzója sem nyithat.

2.3krill

Skasis paradigma

A világegyetem működésének matematikai egyenlete. Ennek birtokában bármi megtehető, és minden megváltoztatható az univerzumban. A világmindenség megfejtéséhez azonban – régóta tudjuk már – nem elegendő a legokosabb elmék legnagyobb rendszere sem, ezért használják a gyerekek képzelőerejét is a képlet megszerzésére.

K9 Mark III

K9 harmadik változata. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ő a világtörténelem legismertebb robotkutyája Whoniverzumon innen és túl. Szegény Mickey vele azonosítja be magát a csapatban elfoglalt szerepét illetően, és mikor ők ketten egyedül maradnak az autóban, a Doctor még figyelmezteti is, hogy résnyire hagyják lehúzva az ablakot, na nem a kutya miatt. K9 a szerethető robotok közé tartozik, aki funkcióját tekintve hozza a gépies, logikus formáját, de emellett a kutyákra jellemző tulajdonságokat is hordozza, hűséges társ, az ember legjobb barátja. Nem is csoda, hogy Sarah Jane ennyire ragaszkodik hozzá, amellett, hogy ez az egyetlen ami megmaradt neki a Doctorral való kalandozásaiból.

Sarah Jane Smith

Akit a Doctor elvitt a galaxis legtávolabbi pontjaira szupernovákat és intergalaktikus csatákat látni, aztán visszadobta a Földre. Ez Sarah Jane Doctorral való kapcsolatának érzelmi metaforája nem egész 8 másodpercbe sűrítve. Az útitárs, aki több inkarnációt ismert, mint ahány emberrel a tizedik Doctor utazott eddig, most úgy jelenik meg a történetben mint az ex, a jelenlegi Rose-zal szemben, aki viszont azzal lesz kénytelen szembesülni, hogy ez a titulus inkább a legújabbat jelenti, mintsem a véglegest. Ők ketten teremtik meg ezt a Doctor számára kínos, mindenki másnak viszont vicces alaphelyzetet – ami megint csak Mickey tökéletes lényeglátásával kerül kimondásra – minden férfi rémálmát.

2.3k9sj

 

Oszd meg másokkal is!