POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
giphy

Új Doctor Who 3.10

Az új Doctor Who sorozatról részenként

3.10 Blink (Pislantás)

Az emberek azt gondolják, hogy az időt az ok-okozatok megfelelő sorrendisége hajtja előre. Szigorúan egy irányba mutató időegyenesen ábrázolják az egymást követő eseményeket, pedig soha senki nem mondta nekik, hogy az a vonal ne görbülhetne erre, vagy arra, hogy folyamatosan haladva ne írhatna le hurkokat, vagy ne lehetne az egész akár egy nagy, mindenfelé gomolygó, gomolyag. Olyan idő-bigyó… katyvasz. Lehetne.  Mi emberek úgysem vennénk észre a különbséget. Kivéve azokat, akik eltűnnek az időben. Akinek egy időegyenesen a halála napja megelőzi a születési idejét. Aki fiatalon ugyan azt az esőt látja esni, amit idős kora utolsó napján is fog majd. Vagy aki azért tud beszélgetni egy régebben felvett videóanyaggal, mert később átadja a teljes párbeszéd tartalmát annak, aki korábban majd rögzíteni fogja.

Sally

Sally idővonala nem túl bonyolult, nem görbül, nem hajlik, és egyetlen szakaszon sem halad párhuzamosan önmagával. Az ő idővonalát csak keresztezi mások kesze-kusza görbülete néhány ponton. Nála a falra írt üzenet indítja el ezt a sorozatot, amit megmutat Kathy-nek, aki visszakerülve a múltba levelet ír Sally-nek és elküldi őt Larry-hez a DVD-üzletbe, ahonnan elmegy a rendőrségre a még fiatal Billy-hez, hogy rögtön azután találkozhasson a már megöregedett Billy-vel a kórházban, aki beszél neki a listáról és a rajtuk lévő felvételről, így tud kommunikálni Sally a Doctorral és visszaküldeni neki a TARDIST, később pedig a beszélgetésük szövegét és a DVD filmek listáját is átadja a Doctornak, akivel ez az egész még meg sem történt.

sally

Kathy

Aki született 1988-ban, meghalt 1987-ben, 2007-től nem is létezik, de 1920-tól 1987-ig még életben van, és az unokájával levelet küld 2007-re Sally-nek, amiben megkéri, hogy menjen el a bátyjához Larry-hez.

kathy

Larry

Ő az aki a legkevésbé látszik fontosnak a történetben, pedig ő jegyzi le a párbeszédet és gyűjti össze mind a 17 DVD filmet egy listára. Ő a “nézzen balra”, az eseményt indító és lezáró, az időben állandóan keringő, mindig is létező de sosem keletkező adathalmaz rögzítője, ami miatt fennáll az ontológiai paradoxon.

larry

Billy

Ő is valamikor a 80-as években születhetett, de 2007-től 1969-ben folytatja az életét, majd 2007-ben pontosan azon a napon hal meg, amikor egykoron a múltba került. 1969-ben találkozik a Doctorral, akivel elkészítik a felvételt a Doctornál lévő párbeszéd alapján, majd – mint egy húsvéti tojást – rámásolják ezt annak a 17 DVD filmnek a végére amelyekről a Doctornak szintén van egy listája. A Doctor elmondja neki, hogy mikor fog meghalni, és hogy aznap hívja fel Sally-t és beszéljen neki a listáról meg a felvételekről. Billy betartja az ígéreteit és még azon a napon felhívja a lányt telefonon amelyiken megkapta a számát, akkor is ha közben 38 évet kellett várnia.

billy

Doctor

A Doctor 2008-ban megkapja Sally-től a párbeszédet, a DVD filmek listáját, Kathy levelét, Billy történetét, és fényképet a falra írt üzenetről, azután találkozik a síró angyalokkal, akik miatt Martha-val visszakerülnek 1969-be.

Martha

Martha nagyon kivan, mert egy boltban kell dolgoznia, hogy el tudja tartani a Doctort.

Síró Angyalok

Magányos gyilkosok, így nevezik őket. Senki sem tudja honnan jöttek, de egyidősek lehetnek az univerzummal. Az egyetlen olyan pszichopaták, akik kedvesen ölnek. Nem jár sem kosszal, sem zajjal, csak átküldenek a múltba, és a jelenben fel nem használt energiát fogyasztják el. Ha nézed őket, akkor csak szobrok. Kvantumba zártak, nem léteznek ha figyelik őket. Ilyen a védelmi rendszerük, bárki előtt kővé válnak aki meglátja őket. Egy követ nem lehet megölni. Persze egy kő sem ölhet meg téged, de ha pislogsz, vagy elfordítod a fejed, akkor igen, megölhet. Ezért takarják el a szemüket, nem sírnak, csak nem kockáztathatják, hogy egymásra nézzenek. A legerősebb fegyverük egyben a legnagyobb átkuk. A világegyetem legmagányosabb lényei.

Ennyit tudunk meg a Doctortól abból amit Billy-nek és Sally-nek mond el róluk. Később viszont olyanokat is megtudhatunk majd, hogy nem csak azzal lehet megállítani őket ha egymásra néznek, hanem ha sikerül létrehoznunk egy paradoxont. Nem nagy ügy. Aztán meg nem csak angyalformában létezhetnek. Más szobrokban is ott lehetnek, sőt képeken és felvételeken, ahonnan ugyanúgy gyilkolhatnak. Az egyetlen amit tehetsz ha meglátod őket, hogy nem pislogsz! Pislogsz és halott vagy!

Ne fordíts hátat!                   Ne nézz félre!                           És ne pislogj!

Sok szerencsét!

1910961 (1)

 

Oszd meg másokkal is!