POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
tsod

Új Doctor Who 3.11, 3.12, 3.13

Az új Doctor Who sorozatról részenként

3.11 Utopia (Utópia)

3.12 The Sound of Drums (A dobok hangja)

3.13 The Last of the Time Lords (Az utolsó Idő Lord)

A száztrilliomodik évben az univerzum legtöbb galaxisa összeomlott, a csillagok elhalványodtak, de az emberi faj valahogy ezt is túl akarja élni, így új otthon felé veszi az irányt, amit Utópiának neveznek. Ide érkezik a Doctor (fajtájából az utolsó), Jack Harkness kapitány (fajtájából az egyetlen), és Martha Jones, akiben nincsen semmi különleges, leszámítva azt, hogy megmenti az emberiséget önmagától.

A fenti állítások azért némileg pontatlanok, hiszen Martha nem tesz mást miközben egy év alatt körbejárja a Földet, minthogy mesél. Mesél az embereknek a Doctorról, aki a tudtuk nélkül is megannyiszor megmentette már a világot. Arról a Doctorról, aki mostantól nem mondhatja magáról, hogy ő az utolsó időlord, mint ahogy Jack Harkness kapitány sem annyira egyetlen, mint inkább egy majdnem teljesen halhatatlan ember, aki nagyon sokáig fog élni.

Y.A.N.A.

“You Are Not Alone” ami itt nem egy dalszöveg részlete, hanem az üzenet amit Boe Arca hagyott a Doctorra az utolsó találkozásukkor, és amiben azért lehetett ennyire biztos, mert ott volt amikor kiderült.

A Mester

A Mester – ahogy azelőtt a Doctor is tette – zsebórába zárta magát, és Yana professzor néven bujkál az univerzum végnapjainál, mit sem tudva arról ki volt ő egykoron. Hasonlóan érezhetnek azok is, akik az új részektől kapcsolódtak a sorozathoz, és nem jelent számukra semmit ez a név. Pedig a Mester már a klasszikus sorozattól kezdve hírhedtséget szerzett magának, és most is megmutatja, hogy bizony nem kicsit őrült, ugyanakkor komplett pszichopata. Ezért is szeretjük.

themasters3

mas1

Most épp a TARDIS-t lopja el, hogy Paradox-gépet hozzon belőle létre, amivel stabilan fenntartható lesz az az állapot, amikor a jövő emberisége saját elődeit lemészárolva elfoglalja a Földet. Ez lesz Utópia, ahol az ég gyémántból van, és ahol a jelenből nézve a helyzet legalább annyira disztópikus mint amennyire a jövő apokaliptikus.

dw111213

Az Arkangyal-hálózat

A Mester létre hozott egy, az egész bolygót behálózó műholdas rendszert, amivel befolyásolni tudta az emberek gondolkodását. Ezzel hatalomra jutva elérte, hogy szabad utat nyisson a távoli jövőből érkező embereknek. Egy éves ámokfutása alatt azonban a rendszer egy erős telepatikus mezőt hozott létre, amit Martha történeteinek segítségével a Mester ellen tudtak fordítani az emberek.

Időörvény manipulátor

Az időutazás nem csak az időlordok kiváltsága, a megfelelő eszközök birtokában vagy például a nem megfelelő időben történő pislantással is előidézhető. Az időörvény manipulátor egy csuklóra rögzíthető szerkezet, ami hajó nélkül is lehetővé teszi az időutazást. Alapvetően az időügynökök használták az 51. században, de illegálisan is beszerezhetővé vált. (A Vércsalád is ezzel vette üldözőbe a Doctort.) Hátránya egy időgéphez képest, hogy sokkal rázósabb vele az utazás, és gyakran meghibásodik, ami akkor igazán nagy probléma ha nincs mivel megjavítani, és ott ragadunk valami technológiailag nem elég fejlett korban. Olyankor az utazó csak vár, és vár és vár, aztán meghal.

Kivéve Jack Harkness kapitányt – egykori időügynök – akin nem fog az idő vas foga, sem a szíven lövés, sem a lezuhanás, sem az ha lovak tapossák össze, sem az I. és II. világháború, sem a mérgezés, sem az éhhalál, sem egy eltévedt dárda, és emellett, eközben, ezalatt, igyekszik közeli kapcsolatba kerülni minden neki tetsző nővel, férfival, létezzen az a személy bármely időben, legyen akármelyik bolygón, vagy tartozzon mindegy melyik fajhoz.

jhk

Miért őrült a Mester, és mikortól fut a Doctor?

“A Hét Rendszer Csillogó Világának hívták… és a Vad Törekvés kontinensen, a Vigasz és Magány hegyei közt… ott állt az időlordok Fellegvára. A legősibb és legerősebb faj az univerzumban… figyelte az előtte elterülő galaxisokat. Megesküdtek, hogy soha nem avatkoznak be. Csak figyelnek. Gallifrey gyermekei, 8 éves koruktól az Akadémián tanulnak. Azt mondják, ott kezdődött minden. Gyermekkorában. Ekkor látta meg a Mester az örökkévalóságot. Növendékként elvitték a beavatásra. Ott állt a Formázatlan Térszakadás előtt. Ez egy rés a valóság szövetén, amin keresztül az egész Örvény látható. Odaállítanak. 8 évesen. A tér-idő nyers erejére meredsz. Csak egy gyerek. Van, akit inspirál. Van, aki elfut. És van, aki megőrül.                 

 … Egyike voltam a menekülőknek. Sosem álltam meg.”

vortex

Újra egyedül

A Doctor úgy döntött bezárja a Mestert valahova a TARDIS-ba és ezentúl ő gondoskodik majd róla, de a Mester megtagadva a regenerálódást inkább a halált választotta. Persze hiába a rituális hamvasztás, egy időlord esetében sosem lehet tudni mennyire végleges ez az állapot. Martha Jones is elhatározta, hogy éppen elég volt neki és családjának ez a Mesterrel eltöltött év, és befejezi a tér-időben való kalandozást. Nagyon úgy néz ki, hogy a Doctornak egyedül kell szembenéznie a karácsonnyal. Vagy belefut egy újabb nagy kalandba… vagy a nagy kaland fut bele a TARDIS-ba.

 

Oszd meg másokkal is!