POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dwdim

Új Doctor Who 3.4 és 3.5

Az új Doctor Who sorozatról részenként

3.4 Daleks in Manhattan (Dalekok Manhattanban)

3.5 Evolution of the Daleks (A Dalekok evolúciója)

Ismét New York, New York, de még csak egyszer új, akkor is ha kétszer lett elnevezve. New Amsterdam, New Amsterdam… valóban nem hangzott volna jól. A hol vagyunk kérdésre elég gyorsan megkapjuk a választ, de ami néha még ennél is fontosabb lehet, hogy pontosan mikorra érkeztünk. Hagyatkozhatunk ilyenkor a történelmi ismereteinkre, vagy ha éppen egy időutazós filmben vagyunk sokkal valószínűbb, hogy találunk a közelünkben egy aznapi újságot, amiről senkinek nem jut eszébe feltételezni, hogy akár a múlt héten is ott felejthette valaki azon a padon. Akiknek azonban létező ismereteik vannak a mi történelmünkről, azoknak feltűnhet, hogy a Szabadság-szobor fáklyája nem kapott korhű megjelenést a jelenet forgatásakor, mivel 1930 novemberében még üvegből kellett volna lennie.

Most épül az Empire State Building de valami embertelen gyorsasággal, ami nem is csoda ha az építtetői nem emberek, hanem genetikai kísérleteket végző Dalekok. A nagy gazdasági világválság idején nem annyira feltűnő ha nyomtalanul eltűnik néhány építőmunkás a környékről, ahogy azt sem sokan vették észre, hogy sertésemberek rohangálnak a csatornákban. A mi történelmi feljegyzéseink szerint valójában 14 ember halt meg annak érdekében, hogy alig több mint egy év alatt ott álljon az a 102 emelet magas épület (a 600. szintről akkoriban még nem tettek említést), aminek már csak némi dalekánium hiányzik a tetejéről, és ami 22 évvel később antennát is kap majd.

Ebben az épületben szövögeti újabb világmegváltó terveit a téridőben bujkáló négy Dalek, a Skaro Szekta, akikkel már találkozhattunk korábban egy későbbi időben. Az ő feladatuk a fejlődés lenne, bár mostanában inkább csak a túlélésre játszanak. Azért, hogy ez többé ne fordulhasson elő, nagy lépésre szánták el magukat:

Változni szeretnének

Ember-Dalek hadsereget szerveznek, pontosabban Dalek tudattal töltenék meg a kiürített emberi elméket. Ehhez először létrehoznak egy hibridet a dalek-váz belsejében élő mutánsból és egy nem annyira önként jelentkező emberből, majd az így létrejött két lábon járó dalek-mutáns-ember-hibridnek a génszekvenciájával töltenék fel a testeket. Össze is gyűjtöttek hozzá vagy ezer erre alkalmas példányt, már csak elegendő energiára van szükségük ahhoz, hogy mindet egyszerre ébreszthessék fel.

dw34

De mitől Dalek a Dalek és meddig mondhatja magát annak?

A Skaro Szekta vezetőjének Dalek Secnek nem elég az emberi külső, érzésekkel szeretné megtölteni a születendő új fajt, ebben látja fennmaradásuk egyetlen esélyét. Dalek Thay viszont úgy gondolja ezzel maga a Dalek faj is megsemmisülne, és igaza lehet, mert volt már olyan eset mikor egy Dalek inkább menekült volna öngyilkosságba mintsem hogy érzelmekkel kelljen tovább élnie. A megmaradt Dalekok az eredeti tervüket próbálják véghez vinni, csak arra nem számítanak, hogy a Doctornak mégis sikerül a saját DNS-éből a rendszerbe juttatni egy keveset. Éppen csak annyit, hogy a hadsereg minden egyes parancsot megkérdőjelezzen mielőtt végrehajtaná azokat.

dw342

Fajirtás után némi happy end

Mert nem lehet teljes egy történet szerelmi szál nélkül, a végén Tallulah a táncosnő és Laszlo annak ellenére együtt maradnak, hogy egyikük részben egy disznó, aki a Doctornak köszönhetően tovább élhet mint általában a sertésrabszolgák szoktak. Miután a Skaro Szekta három Dalekja és az általuk megalkotott új faj mind egy szálig kiirtotta egymást, Dalek Caan – fajából az utolsó – úgy dönt, hogy vész-időugrással tovább menekül az időben, a Doctor pedig biztos benne, hogy valamikor még találkozni fognak.

“Jöjjön fáradt, nincstelen,

A tömeg…”

…és talán még ez a furcsa dalek-sertés-hibrid is…

 

Oszd meg másokkal is!