POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
tl0

Új Doctor Who 4.11

Az új Doctor Who sorozatról részenként

4.11. Turn Left (A másik út)

Minden átlagos napon, napokon, amire emlékezni sem fogunk, választanunk kell az előttünk álló lehetőségek közül. Vannak nagy, nehéz, és szinte jelentéktelennek látszó döntések, de valójában egyikről sem tudhatjuk biztosan melyik, mekkora hatással lehet majd a jövőnkre nézve. Mikor egy-egy kereszteződéshez érve azt gondoljuk, szinte mindegy melyik irányba folytatjuk tovább az utat, talán éppen akkor és azzal a tettünkkel indítunk el egy olyan eseménysorozatot, amit az univerzum csak úgy lesz képes kompenzálni, hogy párhuzamos világot hasít magának a tér-idő szövetén.

Mi lett volna ha?

Donna Noble nem marad ideiglenes titkárnő a biztonsági cégnél, nem találkozik az araknomániás vőlegényével, nem töltődik meg huon-részecskékkel, a TARDIS nem teleportálja el az esküvőjéről, és sohasem találkozik a Doctorral, aminek következtében a Doctor meghal mikor megmenti a Földet a Racnoss-tól, és minden amit a további életében elkövetett volna, meg nem történté válik. Donna idővonala halad tovább, a kórházat elviszik a Judoon-ok a Holdra, ahol majdnem minden ember meghal, köztük Martha Jones is. Karácsonykor a Titanic elpusztítja Londont, ennélfogva a Lazarus kísérlet meg sem történik, a Síró Angyalok sem küldenek vissza senkit az időben, az Adipose amerikai pácienseket keres zsírbontásra, a Sontariak megmérgezik a levegőt, sosem jutunk el az Oodokhoz, vagy a Trojaii napjához, sem Utópiába.

london

Paradoxon vagy nem paradoxon? Az itt a kérdés!

Amikor a Doctor életben marad, 1599-ben megment minket a Carrionitáktól, 79-ben a Pyrovile-támadástól , de még a Dalekok is ott bujkálnak 1930-ban, ahogy 1926-ban Agatha Christie is találkozhatott az óriás darázzsal. Mindezektől meg kellett menekülnünk ahhoz, hogy 2007-ben Donna ott állhasson a kereszteződésben. Ha a Doctor már azelőtt meghalt, hogy visszamehetett volna ezekre az időpontokra, hogyan győzhettük le nélküle az ellenséges idegeneket?

Vannak akik egyszerűen ráfogják ezt a wibbly-wobbly-timey-wimey -ra, vannak akik szerint a múltbéli események mind megtörténtek és az univerzumnak részben sikerült korrigálnia a minket ért támadásokat. Az is az erre vonatkozó elméletek egyike, hogy paradoxon jött létre és a múlt eseményei nem változtak, hiszen addig a pontig minden ugyanúgy megtörtént, csak Donnát küldték vissza 2007-re, és emiatt onnan indul a párhuzamos világ, de a legvalószínűbb mégis az lenne, ha a meg nem történt múlt eseményeit a meg nem történt jövő befolyásolná.

deb

Vagyis, amikor a Doctor él, visszamegy 79-be megakadályozni a Pyrovile támadást (III.), és valamikor ezután, egy a Doctorral összefüggő esemény fogja előidézni azt az okot (I.), ami miatt a Pyrovile ellátogat a Földre (II.). Ha a Doctor meghal 2007-ben, nem megy vissza 79-be, de nem is hoz létre olyan eseménysorozatot ami miatt a Pyrovile a Földre látogatna, éppen úgy ahogy a Vércsalád is azért nem volt itt 1913-ban, mert 2007 után nem találkoztak a Doctorral, és nem kezdték el üldözni az időben.

Időbogár

Egy nagyra nőtt szkarabeuszra hasonlító rovar, amivel manipulálni lehet az időt. Akire rácsatlakozik, azt elviszi élete egyik kulcsfontosságú eseményéhez, hogy ott megváltoztasson egy döntést. Általában az univerzum megpróbálja kompenzálni a hatásokat, kis mértékben módosulnak az eredeti események, aztán minden úgy folytatódik tovább mint azelőtt. Amikor viszont az események nem csak néhány ember életére hatnak ki, a fővonalról letérő kis szálak már nem tudnak visszarendeződni, és létrejön egy alternatív univerzum.

timtbeet

Az időbogár ezalatt végig a célszemély hátán marad, az idővel táplálkozik, és mivel a létrehozott alternatív idősíkon minden folyamatos változásban van, ebben az univerzumban nem is látható vagy érinthető, csak részlegesen érzékeli néhány arra érzékeny ember, vagy műszerekkel tudják megjeleníteni. Vagyis anélkül, hogy tudnánk róla, bárkin ott élősködhet most is egy, de azért árulkodó lehet néhány arckifejezés, amiből feltételezhetjük, hogy valami van a hátunkon…

hatom

Rose Tyler

Akitől már annyiszor vettünk végső búcsút, de bárhol, bármelyik korban utoléri a Doctort, akkor is ha emberként párhuzamos világokat kell átszelnie hozzá, vagy ha Gonosz Farkasként küld üzenetet. A harmadik évad részeiben Rose mindig úgy került említésre mint aki már csak a Doctor múltjához tartozhat, de a negyedik évadtól egyértelművé tették a visszatérését.

  • 4.1. Donna találkozott vele miután az Adipose elhagyta a Földet.
  • 4.3. Pompeii-ben Dextrus megjósolta, hogy “vissza fog térni”.
  • 4.2. Az Oodok bolygóján, mikor azt mondják “minden dal véget ér egyszer” a Doomsday zenéjéből az a rész hallható, amikor Rose elszakadt a Doctortól és a párhuzamos világba került. Ez egy lehetséges utalás arra, hogy a Rose-zal való kapcsolata nem zárult le teljesen, ahogy a “dal hamarosan befejeződik” a tizedik Doctor útjának végét is jelenthette.
  • 4.4.-4.5. Rose a Sontar-támadás közben a monitoron jelenik meg, de a hangja nem hallható, így nem tud kapcsolatba lépni senkivel.
  • 4.10. Mikor a Doctort majdnem kidobták az Éjfél bolygóra, Rose akkor is megjelent az egyik monitoron, de akkor sem lehetett hallani a hangját.

Ebben a részben nem csak átjárkál a világok között, de időgépet is épít – egy mágneses technológiát összekapcsolva a haldokló TARDIS-szal – hogy segítsen Donnának visszaállítani az eredeti idővonal eseményeit.

 

Donna pedig választ, egyből kétszer, mert eljött az idő, mikor minden világ összes ege sötétbe borul.

 

 

Oszd meg másokkal is!