POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw4.12se

Új Doctor Who 4.12 és 4.13

Az új Doctor Who sorozatról részenként

4.12 The Stolen Earth (Az ellopott Föld)

4.13 Journey’s End (Az utazás vége)

Mikor minden világ összes ege sötétbe borul, leomlanak a falak az univerzumok között, és átjárhatóvá válnak a spin-off sorozatok világai. Jack Harkness kapitány Torchwood-ból érkezik, Martha Jones az UNIT-tól, Rose, Mickey és Jackie a párhuzamos világból jön át, ahogy Sarah Jane Smith és K9 sem maradhat ki a kalandból. Annyi mindenki eljött, hogy még a dupla epizódba is nehezen fértek bele, de lehet ezt még fokozni azzal, hogy a tizedik Doctorból egyszerre hármat is kapunk.

dwjhhn

Davros

A Skaro bolygón valamikor két faj élt, a Kaledek és a Thalok, akik az egymás ellen folytatott háborúk során atom- és biológiai fegyvereket is bevetettek, ennek hatására mutálódni és gyengülni kezdtek. Davros megpróbálta létrehozni a tökéletes fajt, aminek nincsenek gyengeségei. A Kaledek így kerültek páncélzatba, és ezért kellett megszüntetni az érzelmeiket. Belőlük lettek a Dalekok, akik a kihalás széléről is mindig visszatérnek. Davros, a Dalekok teremtője, Skaro sötét ura, a Kaled faj tagja, szintén részt vett a nagy Időháborúban, ahol meghalt.

davros

A realitás bomba

Olyan fegyver, ami az atomok közötti összetartó erőt szétbontja és véget vet a teljes anyagi világnak. Mindez bolygó méretű alkatrészekből összeállítva, és a Medúza-kaszkádban elhelyezve, ahol a tér-idő hasadék lehetővé teszi, hogy ne csak egy, hanem minden párhuzamos világban végbe menjen a pusztítás, hogy végül egyetlen faj maradhasson az egész univerzumban. Az efféle ötletek sohasem félőrültek fejéből kerülnek elő, az ilyesmihez mindig egészen őrültekre van szükség.

Dalek Caan

A Skaro Szekta utolsó életben maradt tagja 1930-ból vész-időugrással menekült el, és egyenesen az Időháborúba került vissza, ahonnan az utolsó pillanatban sikerült kimentenie Davrost.  Mivel az egész háború teljesen ki van zárva az időből, ez a művelet lehetetlen lett volna, Dalek Caan elméjén így egyszerre hasított át a tér-idő végtelen komplexitása, aminek hatására elvesztette annak épségét, miközben látnoki képességeket szerzett hozzá. Davros saját sejtjeit felhasználva teremti újjá a Dalek fajt, hogy beteljesítsék a próféciát.

Árnyék Egyezmény

Három, hidakkal összekötött aszteroidán létesített űrállomás – ami így kinézetre nagyon emlékeztet a Végtelen történet c. film egyik jelenetére – amolyan világűr-rendőrség, ami a bolygók és fajok közti törvényeket próbálja betartatni és elfogni a bűnözőket, mint mikor a Judoonok Holdra szállították a földi kórházat. Elég sok szabálypontjuk van, amikre a Doctor is gyakran hivatkozik még mielőtt mindenféle eseményekbe csak úgy beavatkozna. Az egyik ilyen az is, hogy nem lehet bolygókat elszállítani, sem az egész világmindenséget megsemmisítő fegyvert gyártani belőlük.

árnyegyezme
Árnyék Egyezmény

 

Amikor feltárul a Doctor lelke

Az idő gyermekei. Így nevezi Dalek Caan azokat az embereket (és más életformákat), akik önként segítették a Doctort amikor erre volt szükség. Ők azok akik fegyvert fogtak vagy meghaltak a Doctor nevében, és helyette.

“Nézzék őt! Nézzék a szívét! A férfi, aki irtózik az erőszaktól. Sosem hord fegyvert. De ez az igazság, Doctor! Fogja az átlagos embereket és fegyverré változtatja őket. Nézze az ön idő-gyermekeit, gyilkosok lettek. Én Dalekokat állítottam elő, Doctor. Ön ezt alkotta.”

A Doctor háromszor

Legutóbb a Doctor éppen regeneráció közben veszítette el a jobb kezét, ez a folyamat alatt egyből javításra is került, vagyis újranőtt. Jack Harkness kapitány megtalálta a levágott végtagot, ami így később visszakerülhetett a TARDIS-ba. Most a Doctor ismét halálos sérülést kapott, de a regenerációs energiából csak annyit használt fel, hogy meggyógyítsa magát, a felesleget – ami a teljes átalakulást jelentette volna – belevezette egy biológiailag azonos testbe, a saját levágott kezébe. Maradt a Doctor aki volt, a tizedik testében, minden tulajdonságával, két szívvel, és nagy, nagyon nagy hajjal.

dwmego

Amikor azonban a Dalekok el akarták pusztítani a TARDIS-t, Donna hozzáért a levágott kézhez, ami a benne lévő regenerációs energia miatt, azonnali biológiai metakrízishez vezetett. Az energia Donna biológiai működését másolta le, amikor a Doctort visszanövesztette a kézhez. Így lett még egy Doctor a tizedik testében, annak minden emlékével, emberi biológiával működtetve, egyetlen szívvel. Azt az egyetlen szívet pedig már úgyis nagyon régen oda akarta adni annak az egyetlen lánynak, és így emberként ezt meg is tehette végre.

drd

A metakrízis azonban kétirányú volt. Amikor Donna megérintette a kezet, a regenerációs energia kivette belőle az emberi részeket, hogy testet építsen a Doctor kezéhez, ugyanakkor a Doctor agyi képességeit Donnába irányította, így lett ő DoctorDonna, egy ember, időúr elmével. A baj csak az, hogy az emberi agy nem erre lett tervezve, éppen ezért nem is bír el túl sokáig ekkora tudást. A Doctor csak úgy tudta megmenteni, hogy kitörölte minden emlékét ami vele és az utazásokkal volt kapcsolatos, mintha az egész meg sem történt volna, így Donna soha nem tudhatja meg merre járt és mennyi mindent tett a téridőben.

Az egyetlen Doctor

Vége a negyedik évadnak, a függőben lévő kapcsolatok és szálak elrendeződtek, a tizedik Doctor búcsúja mégis tovább tart, meghosszabbítva azt még néhány külön epizóddal az ötödik évad előtt. Az emberi részét egy párhuzamos világban hagyta, Donna a régi emberként éli tovább mindennapjait, így a Doctor megint úgy indul útnak, ahogy már annyiszor tette, egyedül és egyetlenként, hogy a következő részben azonnal belefuthasson a másik Doctorba.

 

Oszd meg másokkal is!