POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw6.30

Új Doctor Who 6.3

Az új sorozatról részenként

6.3 The Curse of the Black Spot (A fekete folt átka)

Kis kitérőt teszünk egy 17. századi tengeren, kalózokkal, hajóval, kincsekkel, egy szirénnel aki orvos, és két kapitánnyal, akik közül az egyik a Doctor.

Az évadot indító dupla epizód után, talán nem annyira vágytunk erre a kalandra, mégis sikerült belőle egy kerek egész történetet megalkotni a készítőknek úgy, hogy közben a fő száltól sem kellett nagyon eltávolodnunk. Ez is egyike lett azon családbarát epizódoknak, ahol végül senki sem hal meg, és az ellenségről is kiderül, hogy csak segíteni próbál, mégis lesz majd valaki, aki meghozza a maga áldozatát egy másik ember érdekében.

dw631

A szirén

A virtuális orvos, aki egy másik hajón szolgál, pontosabban egy idegen űrhajón ami egy időbeli hasadékban ragadt és egy másik síkon létezve, két világ ütközésében foglal helyet, együtt a kalózhajóval. Minden tükröződő felület egy-egy átjárót jelent, és ha sérültet vagy beteget talál, átviszi a pácienst a betegszobába. Kérdés nélkül. Ami első ránézésre még nagyon ijesztőnek látszik, hiszen elég ha valakit egy karcolás ér, a programja szerint abból a személyből mintát vesz – ez jelenik meg fekete foltként az emberek tenyerén – majd eltűnteti őket a látható síkból. Zenével érzéstelenít, és tűzzel sterilizál, ami szintén inkább félelmet vált ki azokból a kalózokból, akiknek a “többdimenziós konstrukció” és a “szenzor” kifejezések is gondot okoznak, de még a Doctor is legalább kétszer téved mielőtt rájönne az események valódi okára.

dw632

A kapitány

Néha a rendes emberek is követnek el nagyobb hibákat, van hogy egymás után többet is. A kalózhajó kapitánya, egykor becsületes tengerésztiszt, elhagyta a feleségét és a fiát, mert úgy tűnt mindennél többet jelentenek számára a tükröződő felületű kincsek, amiktől még akkor sem tudott teljesen megválni, mikor már mások élete múlott rajta. A Doctor ennek ellenére úgy gondolja, hogy mikor nem is számítunk rá, akkor következik be a változás.

Arra pedig valóban senki sem számított, hogy egy kalózhajó összeütközik a téridőben egy olyan űrhajóval, melynek teljes legénységét kiirtotta egy emberi baktérium, ami miatt idegenek taknyával lett szennyezett a fedélzet. Vannak ilyen véletlenek a végtelen nagy univerzumban, ami ha egyedül utazunk benne, nagyon magányos hely tud lenni, és a Doctor szerint az a legnagyobb kaland, ha megoszthatjuk valakivel. Legyen az akár egy nagyon is valóságos szellemhajón, láthatatlan vizeken, a protein áramköreinek köszönhetően szirénnek látszó orvossal, és egy új kapitánnyal a parancsnoki hídnál.

sirius

Oszd meg másokkal is!