POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw612

Új Doctor Who 6.12

Az új sorozatról részenként

6.12 Closing Time (Záróra)

Az egyre közeledő vég előtt, a Doctor még utoljára körbelátogatja barátait, köztük régi lakótársát Craig-et, aki azóta is Sophie-val él, de nem annyira kettesben mint ahogy első ránézésre gondolnánk, mivel az emeletet ismét egy gyanús kis létforma foglalta el, aki meglehetősen sok kénszagú anyagot termel ki magából, és a lépcsőfokokon felfelé haladva egyre nagyobb felfordulás mutatkozik körülötte. Éppen jókor érkezik a segítség Craig életébe, hogy közelebbről is megismerkedhessen Stormagedonnal, akinek mi sem természetesebb annál, mint hogy körülötte forog az egész világ.

Ahogy Az albérlő című epizódban, most is Craig nagy, de kezdetben kissé bizonytalan érzelmei határozzák meg az emberiség sorsát, csak most az apai ösztöneire lesz szüksége ahhoz, hogy felülkerekedjen a cyber-technológián. Craig ugyanis először maradt egyedül otthon kisbabájával Alfie-val, és nagyon szeretné megmutatni, hogy képes megbirkózni a feladattal. Egyedül. Többek közt azért is, mert a Sophie-t alakító színésznő a forgatás mellett egy színházi darabban is szerepelt, ezért kellett úgy megírni a sztorit, hogy minél kevesebb időt vegyenek el tőle, de nem csak rá voltak tekintettel, hanem azt is figyelembe vették, hogy a mindenség urának lenni sem egyszerű feladat, ezért Alfie-t hét kisbaba  alakította ebben a részben.

Záróra

Az univerzum annyira hatalmas, annyi végtelenszámú látnivaló van benne, hogy még az olyan sokat látott csillagutazóknak is lehet bakancslistájuk, mint amilyen a Doctor. Pontosan tudja mikor és hol kell majd meghalnia, ezért a maradék idejébe igyekezett belesűríteni a tér lehető legtöbb pontját, utoljára hagyva az Exodori sort, egy igazi látványosságot, ami 17 galaxist jelent tökéletes összhangban, egy burokba zárva ahol megállt az idő, és csak egy kis hasadékon át lehet bejutni, a megfelelő időpontban. E megfelelő és egyben egyetlen időpont helyett, a Doctor azzal tölti el utolsó óráit, hogy megtudja van-e élet a vásárláson túl, vagy mindennek vége ha elérkezik a záróra.

dw6122

Azt gondolnánk semmi különös nem történik egy áruházban miután átfordul a nyitva tábla, az eladók még ott maradnak, helyére kerülnek a szanaszét hagyott holmik, és közben senki sem gyanakszik arra, hogy az üzemen kívüli liftet teleportáló fülkének is lehet használni, vagy hogy a női öltözőben, a tükör mögötti falon keresztül átjáró vezet egy évszázadokkal ezelőtt lezuhant űrhajó fedélzetére. Csak az a néhány hiányzó személy, akiknek eltűnésének időpontja egybe esik a gyakori áramingadozásokkal, az lehetne gyanús az embereknek, ha az újság vezércikke nem arról a helyi lányról szólna, aki most esett ki az aktuálisan futó országos tehetségkutató műsorból.

Vannak furcsa véletlenek, az univerzum előidézi ezeket néhanap, csak úgy szórakozásból. Ilyen az is, hogy a Doctor mindig éppen akkor látogat el Craig-hez mikor idegenek fenyegetik a környéket, vagy mikor Amy és Rory éppen abban az áruházban vásárol, ahol a Doctor dolgozik. Csak messziről figyeli őket, de onnan is jól látszik, hogy nincs minden rendben a kapcsolatukban. Amy ismert lett saját illatmárkájával, amely a Petrichor nevet kapta, ahogy az óriásplakát is hirdeti: “A lánynak aki belefáradt a várakozásba.” Mindenki változik, minden megváltozik, és mintha a Doctor nélkül is ugyan úgy menne tovább ez a világ. De nincs idő a szomorkodásra vagy az elmúláson való töprengésre, mert egy fémvázas rágcsáló szaladgál az áruházban, ami nem a játékosztályról szökött meg, és egyáltalán nem olyan barátságos mint egy robotkutya.

dw61221

Cybermat

A kisebb testű állatokhoz hasonlító szerkezetek általában olyan emberek alkatrészeiből készültek, akik nem voltak alkalmasak az átalakításra, ezért nem csak fémet, de szerves anyagot is felhasználva hozták létre ezt a patkányra emlékeztető példányt, akinek igazi fogai vannak. Arra használják, hogy elegendő áramot gyűjtsön össze a hajón lévő berendezések számára, amivel megkezdődhet az emberek átalakítása. A Doctor megpróbálja felhasználni a Cybermanek ellen, de ez a terve nem sikerül, és elfogják Craig-et, aki alkalmas példánynak látszik ahhoz, hogy érzelemmentes bádogembert programozzanak belőle. Ehhez azonban Stormageddonnak, azaz Alfie-nak is lesz néhány szava, hiszen Craig többé már nem csak ember de apuka is, és amikor egy kisbaba igényt tart az apukájára, akkor ennek hangot ad.

dwcm

Meg fogok halni, Craig. Holnap meghalok, de nem bánnám, ha az én igazamat bizonyítanád.

Itt jön el az a pillanat, mikor a Doctor nyíltan felvállalva sorsát, kimondja egy ébren lévő felnőtt ember előtt, hogy nem tudja elkerülni a saját halálát, igaz eközben Craig elég elfoglalt, mert éppen minden érzelme törlésre kerül, de Alfie sírásának hangjára újra indul az érzelmi alrendszere, aminek hatására minden Cyberman addigi összes blokkolt érzelme felszínre kerül, ezzel túlterhelve az egész rendszert.

Közelebb áll ez az elképzelés a tudományoshoz mint a fantasztikushoz, mert a kutatások szerint a férfiak agya is megváltozik miután gyerekük születik, nem csak az idegi kapcsolatok alakulnak át, de új neuronok is létrejönnek. A  kötődést az apáknál is ugyan azok a hormonok szabályozzák mint az anyáknál, ezek hatására gyereksírás hallatán az agy bizonyos területei aktiválódnak, ellenben a gyermektelenek agyával, ami nem mutat ilyen változásokat, ezért valóban lehetséges lenne, hogy az átalakító program nem várt visszacsatolást kap akkor, mikor Craig sírni hallja Alfie-t. Az már szinte lényegtelen, hogy ezt minek nevezzük, mivel az eredményt nem befolyásolja.

dw6124

Doktor River Song

Eljött a Doctor számára a végső búcsú ideje, ahogy annak a napja is mikor River a történelemtudományok doktora lett. Ezen a napon a Csend ismét elfogja Rivert és bezárja egy szkafanderbe, hogy végrehajtsa azt a feladatot amire programozták. Így kezdődik el a történet a Silencio-tónál, a Sóhajok síkságán, ahol egy lehetetlen űrhajós emelkedik fel a mélyből, és halálra sújtja az időlordot. Ebbe az egyetlen pillanatba még éppen belefér a valóság teljes összeomlásának megakadályozása, aminek része lesz River Song esküvője is.

Oszd meg másokkal is!