POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw6130

Új Doctor Who 6.13

Az új sorozatról részenként

6.13 The wedding of River Song (River Song esküvője)

Nem múlik és nem halad tovább, a naptár sem mozdul, az óra sem jár, az idő haldoklik, az egész történelem egyszerre zajlik, és összeomlik körülöttünk a valóság, mert ez történik olyankor, mikor egy nő igazán szeret.

Az ilyen nőket pedig jobb lesz mihamarabb feleségül venni mielőtt még magas sarkút húznak és beletaposnak az idő egyik fix pontjának közepébe, ami jelen esetben a Doctort jelentené, akinek halála azért elkerülhetetlen, mert tud egy titkot, egy titkot, aminek soha nem lenne szabad kitudódnia. A Csend látta, hogy eljön az idő mikor felteszik majd a kérdést, azon a helyen ahol senki sem hazudhat, és ha a Doctor válaszol, ránk zuhan csend. Ez az a csend, ami a 11. Doctor halálát jelentené, amit nem követ már újabb regeneráció. Mindezt megelőzendően a Csend úgy döntött még azelőtt megölik a Doctort, hogy végleg meghalna, de biztosra kell menniük, hiszen egy már jól ismert legendát kell meg nem történtté tenniük.

Kétszer is biztosan és véglegesen jól meghalni nem egyszerű, de nem is lehetetlen ha az embernek megvannak a megfelelő összeköttetései, és a Doctor ezért ha kell még ördögöt is játszik a Dalekok poklában, vagy élő sakkot alvilági körökben.

dw6132

Az élő sakk nem úgy élő mint Rowling varázslóinál, hanem inkább úgy, hogy előbb-utóbb választani kell a vereség vagy az életben maradás között, mivel minél többször érinti egy játékos ugyan azt a figurát, annál  több áram fut át rajta. A Doctor ellenfele ez esetben vagy kipróbálja mennyire halálos a négymillió volt, vagy feladja a játszmát, vagy információt ad át a Doctornak, aki cserébe hagyja őt nyerni. Így jutunk el Doriumig, akit bár lefejeztek, ennek ellenére elég jól tartja magát, és elmondja miért elkerülhetetlen a búcsúturné lezárása.

Eljött az idő

Az epizód egyben tisztelgés Nicholas Courtney előtt, aki a klasszikus sorozat legnépszerűbb szereplője volt, ő alakította Alistair Lethbridge-Stewart dandártábornokot, akit még ezredesként ismerhettünk meg  a második Doctor idejéből. Őt hívja fel telefonon a Tizenegyedik, de már csak barátja halálhírét közlik vele, hogy békében, álmában távozott, ahogy a Hetedik ezt már megjövendölte egy régebbi epizódban. Courtney 2011 februárjában hunyt el (8 hónappal a rész vetítése előtt),  Kairóban született, így az is a színészre való egyik utalás a történetben, mikor Amy mondja, hogy hamarosan Kairóba érnek.

dw613nc

2011 április 22. délután 5 óra 2 perc

Az időpont mikor a Doctor meghal, az időpont mikor a Doctor nem hal meg, az időpont mikor River Song férjhez megy és az időpont mikor River Song megöli a Doctort. Mindeközben Londonban Churchill a Cézár, pterodactylusok és hőlégballonos autók repülnek az égen, két éve tart a rózsák háborúja, és Dickens a reggeli tévéműsorban mesél a következő regényéről, melyben három szellem fog szerepelni egy időben. Ebben a stempunk jellegű alternatív univerzumban nem is olyan meglepő, hogy a Doctor Churchill jövendőmondó embere, és valamiért egy toronyba zárva tartják, ruhák, fésű és borotva nélkül.

Ennek ellenére Churchill talán az egyedüli aki hisz a jövendőmondónak, a Doctor szerint azért, mert az emberek megérzik ha egy másik valóságban barátok voltak. Ahogy Amy és Rory is egymásra találnak, mindig ugyanúgy, vagyis némi külső ráhatással. Ilyen sms-váltásos fánkozásra invitálódva, ahogy az embereknél ez lenni szokott, ha egy földönkívüli megfigyeléseit vesszük alapul.

dw6133

Amy csapatának főhadiszállása az 52-es körzet, azon belül a gízai nagy piramis belseje, ahol a csend tagjait vízzel teli üvegtartályokban tartják fogva. (Legalábbis ezt a látszatot keltik magukról, de már alig várják, hogy elszabadulhassanak.) Minden ember szemfedőt visel a fél szemén, ami egy külső memóriatárolóként szolgál, oda raktározva azokat az emlékeket amiket enélkül azonnal elfelejtenének.

A szervezet fő irányítója River Song, aki tudja mi történik és hogyan lehetne megállítani a széthullást, csak épp számára nem elfogadható az egyetlen lehetséges megoldás. Egy hatalmas jeladót szerelt a piramis tetejére, segítséget kérve mindenkitől minden időben az univerzumban, és sorra érkeztek is a jelentkezők a Doctor megmentésére, aki most láthatja, hogy a világnak mindig szüksége lesz rá. Mégis meg kell halnia, hogy visszaálljon az idő.

River nem tudná megölni a Doctort, akkor sem ha ezzel megmenthetné az egész világot, és a Doctor sem szeretné erre kényszeríteni azt a nőt, aki a világ összes teremtményénél jobban szereti őt, de mint férj a feleségét, talán megkérhetné rá, hogy teljesítse ezt a kívánságát. Így kerül sor az esküvőre, ahol a Doctor belesúg valamit menyasszonya fülébe, majd az első hitvesi csók után, a Silencio-tó partján, újra üt az óra, és az idő halad tovább.

dw6134

Oszd meg másokkal is!