POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw6140

Új Doctor Who 6.14

Az új sorozatról részenként

6.14 The Doctor, the Widow and the Wardrobe (A Doktor, az Özvegy és a ruhásszekrény)

Egy anyuka semmin sem lepődik meg. Ha lepottyan a mezőre egy űrangyal akinek a feje fordítva van a testén, de ehhez képest feltűnően sokat beszél, kérdés nélkül segítségére siet. Egy anyuka minden problémára megoldást talál, megkeresi az elveszett rendőrségi telefonfülkét, és hajcsattal nyitja az interdimenzionális hengerzárat. Egy anyuka bármit megtenne a családjáért, elirányít egy androzani betakarítót, és fákat reptet az időörvényen át, hogy mindenki hazataláljon. Egy anyuka fenntartja a megszokott rendet, akkor is ha semmi sincs rendben a világban. Mosolyog mikor szomorú, és néha sír a boldogságtól. Az anyukák erősek. Egy egész erdőt elbírnak odabent az elméjükben.

dw6141

 A fák

A sorozat újraindulásakor már a második epizódban találkozott a Kilencedik egy Cheem fával, rá utal úgy a Doctor, mint aki szerelmes volt belé (de a legtöbben talán úgy emlékeznek Jabe-re mint aki csodálta a Doctor időlord mivoltát). Az érző, gondolkodó, kommunikációra képes fák és erdők, különböző formájukban jelennek meg a sorozat több epizódjában is, de a jelen kor földi kutatói szerint bár a fák rendelkeznek egyfajta beléjük kódolt intelligenciával, nem tudatos lények, igaz lehetnek olyan tulajdonságaik, amik megtévesztően hasonlítanak a tudatos viselkedéshez.

– Ez a hely Tündérország?

– Tündérország? Nőj fel Lily! Tündérország teljesen máshogy néz ki.

dw6142

Az androzani fák többféle alakúra növeszthetik magukat, ezen a havas bolygón általában fenyőfák, akik díszeket is tudnak formálni az ágaikra. Az eddig barátságos világukat a bennük üzemanyagforrást látó betakarítók veszélyeztetik, akik savas esőt szórnak rájuk, felolvasztva az egész erdőséget. A fák menekülni szeretnének, ezért hajót építenek amihez pilótára lesz szükségük. Egy erős pilótára, aki képes életet hordozni magában, és eljuttatni azokat egyik világból a másikba.

– Ez a fa… él?

– Persze, hogy él, hisz ez egy fa!

dw6143

A gondnok

Madge Arwell az 1921 karácsonyát megelőző napokban értesítést kap arról, hogy férje gépe lezuhant, és Madge, nem tudja ezt hogyan mondja el két gyerekének Lilynek és Cyrilnek. Egy vidéki birtokon töltik az ünnepeket, ahol a gyerekek még mindig azt várják, hogy az apukájuk megérkezzen. A házban a Doctor fogadja őket, aki azt állítja magáról, hogy ő ott a gondnok. Eszközölt is néhány átalakítást a belső térben, és egy különleges karácsonyi ajándékkal is készült, ami átvezet egy másik világba. Ezért is utal a cím a Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény történetére, mivel abban is a második világháború német bombázásai elől menekülnek Londonból  vidékre a gyerekek, akik szintén egy másik világba találnak átjárót, ahol szintén esik a hó, és szintén vannak ott mindenféle lények.

dw6144

Aki további filmes párhuzamokat keres, annak az is feltűnhet, hogy a Doctor elnézést kér amiért a ház modellezett mása nem pontosan méretarányos, ahogyan a Vissza a jövőbe című film Dokijának is szokása volt.

Az Arwell családnak végig gyanús, hogy a gondnokuk nem teljesen az akinek mondja magát, de miután Madge rájött, hogy másik bolygóra vitte őket és másik időben (5345-ben) vannak, azonnal ki is rúgja, és a Doctor meg sem áll Amy Pondék házáig.

Doctor Who Amy X Eleven GIF
– Nem foglak én megölelni először! – Én sem téged!
Oszd meg másokkal is!