POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw7100

Új Doctor Who 7.1

Az új sorozatról részenként

7.1 Asylum of the Daleks (A dalek menhely)

Az ellenségek legalább annyira fontos szereplői a sorozatnak mint a hősei, és a dalekok mindig tudnak hozni valami újat, valami elképesztően kegyetlent. Fejlődnek, és ennek egyik oka a Doctor, akit a nagyra nőtt borsszórók – legyenek bármilyen színben, formában vagy épp embernek álcázva – mind úgy ismernek, mint a ragadozót, az egyetlen olyan lényt, aki fenyegetést jelenthet a fajukra.

Elég röviden, és csak pillanatnyi képkockákra, de kapunk egy kis történelmi áttekintést a dalekokról, kezdve a bolygóról ahonnan származnak, és a sorozatban eddig látható különböző változataikról. A Doctort egyenesen a Skarora csalják el, aki természetesen belesétál a csapdába, mert nagyon érdekli kik és miért állították azt neki. Pondékba sokkal kevesebb energiát fektettek, egyszerűen csak oda mennek értük és felsugározzák őket a hajóra, ahol a dalek parlament ülésezik. Ugyan ilyen könnyű lenne megölni őket, és mégis, a Doctor, Amy és Rory még mindig életben vannak.

dw7011

Dalek Menhely

Ennek oka a Dalek Menhely, egy hideg, havas bolygó, ahova a meghibásodott egyedeket küldik. Ezt valahogy úgy kell elképzelni, mint mikor egy hadseregnyi, tömegpusztításra berendezkedett neurotikus pszichopata néhány tagja, az egyébként sem épnek mondható elméjének maradékait is elveszti, olyannyira, hogy már a saját fajtája sem lesz képes irányítása alatt tartani, ezért leküldik mindet a Menhelyre, lezárják az egész bolygót egy erőtérrel, és hagyják hogy elszabaduljon a pokol. A nanofelhőben lévő mikroorganizmusok gondoskodnak róla, hogy bármilyen szerves anyag ami ide kerül, átalakuljon dalekká, legyen az élő vagy halott, ezzel is védve a helyet a külső támadástól. Nem mintha bárkinek eszébe jutna egy ilyen küldetés, még a dalekok sem merészkednek le önszántukból, most azonban valaki átjutott a rendszeren, ami azt jelenti, hogy ki is lehet onnan jutni. Az őrült dalekok szélnek eresztését mindenkinek érdekében áll megakadályozni, de csak akkor tudják elpusztítani őket, ha valakinek sikerül kikapcsolni az erőteret, belülről. Ehhez lesz szükségük a Doctorra, és az ő társaira.

dw7012

Az élet

Pondéknál beállt a kapcsolati krízis. A lány aki várt, a fiú aki megvárta a lányt, most elválnak, mert ilyen az élet. Az élet, ami akkor történik, mikor a Doctor nincs ott. A téridő-utazáshoz képest talán kevésbé látványos kaland, amit mi itt a Földön hétköznapoknak nevezünk. Nem könnyű megszökni előlük, és ha néhanap sikerülne is, előbb-utóbb utolérnek, amikor általában nagyon megfontoltan, rossz következtetésekre jutunk, majd úgy válunk el, hogy előtte nem beszéltük át, ki miért hozta meg ezt a döntést. Párterápiára nincs is alkalmasabb hely, mint az univerzum legveszélyesebb elmegyógyintézete, aminek jó messzire eldobták a kulcsát, és azt most a zártosztályon kellene megtalálniuk, szabadon rohangáló örült gyilkosok között. Miután Amy-nél megkezdődik az átalakulás, a terápia új szintre emelkedik, és gyorsított eljárásban értelmezik újra a kapcsolatukat, azt bizonygatva egymásnak, melyikük szereti jobban a másikat. Végül aztán kiegyeznek egy döntetlenben, de a bizonygatást azután sem tudják abbahagyni.

dw0112

Szuflélány

Oswin Oswald egy éve zuhant le hajójával a Dalek Menhelyre, azóta egyetlen túlélőként sikerült távol tartania magától a dalekokat, és a nanofelhő sem volt rá hatással. Szabadidejében – ami sok van neki – szuflékat készít, nem túl nagy sikerrel. Sajnos nem csak a tej miatt. Oswin segít kikapcsolni a bolygó erőterét, ha a Doctor magával viszi őt is. Azért lesz ez kivételesen nehéz küldetés, mert a lány egy olyan helyre zárta be magát, amit azok a dalekok őriznek, akik valamikor a Doctor ellen harcoltak. Csak úgy tud segíteni, hogy megpróbálja kitörölni a Doctorról való emlékeiket, ami annyira jól sikerül, hogy végül minden egyes dalek megfeledkezik róla. Oswin azonban szintén megfeledkezett valami nagyon fontosról, ami miatt már senki nem mentheti meg őt.

dw7013

A történet előzményepizódjában, az univerzum számára halottá nyilvánított Doctor, álmában pszichés üzenetet kap, amiben segítséget kérnek tőle. Megpróbál felébredni belőle, de nem sikerül, és koordinátákat kap a bolygóhoz, ahol találkozhat az üzenet küldőjével. Ez lesz a Skaro, innen indul a hetedik évad, és az epizód végére a Doctor már nem csak halottnak számít, de sikerül eltűnnie a legnagyobb ellenségei emlékeiből is, miközben Oswinnal elindul egy új átívelő cselekmény, és lassan befejeződni látszanak Amy és Rory utazásai is.

Ebben az évadban a TARDIS sötétebb színt kapott, az ablakaiból élénk sárga fény világít, és a felvételeknek kevésbé éles a fókusza, ezzel álomszerűbb képet adva a sorozatnak, de a látványos újítások mellett régebbi ötleteket is kölcsönöztek ehhez a részhez. A meghibásodott dalekok szakadozott parancsszavát először az epizód előtt 20 évvel, egy képregényben használták fel. Az “exterminate” (megsemmisíteni) első szótagját “eggs” (tojások) -nak hallatni a megkergült gyilkológépektől valóban kihagyhatatlan ötletnek látszik, amit a magyar feliratban – szintén zseniális módon – a fordítók úgy oldottak meg, hogy nálunk a dalekok tojáskeresés helyett mekegni kezdenek mielőtt kiadják a mek-mekkk-meg-semmisíteni parancsot.

A dalekok fejlődnek, de maradnak olyanok amilyennek ismertük őket, mindent elpusztítva ami nem olyan mint ők, vagy minden lehetséges eszközt bevetve ahhoz, hogy dalekká alakítsák azt, akit csak lehet.

dw7014

Oszd meg másokkal is!