POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw6400

Új Doctor Who 6.4

Az új sorozatról részenként

6.4 The Doctor’s Wife (A Doctor felesége)

A világ peremén

Ha tudni szeretnénk milyen lehet egy univerzumon kívül létező hely, csak képzeljünk el egy nagy szappanbuborékot, ami egy kisebb szappanbuborék felszínére van tapadva. Nos, ez az univerzumon kívül eső hely, egyáltalán nem ilyen. Viszont – ha ez segít – gondolhatunk arra is, hogy az univerzum nem más, mint egy nagy lefolyó, ahonnan ide kerül mindaz, ami lefolyik rajta. Nem csoda, hogy hónaljszag van a környéken.

641i

A Ház

Egy élő aszteroida, amolyan tengeri sünhöz hasonló, kemény külsővel és lágy, kocsonyás belsővel létező entitás. A felszínén négyen élnek, Nagynéni, Nagybácsi, Unokaöccs (aki egy Ood), és Idris. Róluk gondoskodik a Ház, cserébe ők mindent megtesznek amit kér tőlük. Például TARDIS-okat csalnak át, hogy a Ház megehesse. Ezt csak úgy tudja megtenni, ha előbb törli a mátrixot, vagyis kiveszi a TARDIS lelkét, és belehelyezi egy élő tartályba, történetesen Idris testébe.

Amy és Rory azonban a TARDIS-ban maradt, ami éppen elfogyasztás alatt áll, de a Ház, nem csak enni szeret, hanem közben szórakoztatja is magát azzal, hogy másokat kínoz. Így ismerkedhetünk meg a TARDIS folyosórendszerével, ami most talán az egész világ legveszélyesebb és legkegyetlenebb helyszínévé változik, annak következtében ahogyan az entitás az emberi elmével játszik.

dw643

Tényleg azt hittem, hogy van itt pár barátom

Önszántából senki nem folyna át egy lefolyón, ha nem lenne ott valaki, akit régről ismer, és még hiperkockát is küld érte, az űrnek egy mély, nagyon mély pontjára, közvetlenül az ajtón kopogtatva.

Az aszteroidára érkezve még több ismerős hang kér segítséget, de már csak jelek maradtak belőlük, amit újra és újra lejátszanak, mert a tulajdonosaik régóta halottak, a testrészeik újrahasznosításra kerültek, és a felszínen úgy hevernek szétszórva a TARDIS-maradványok, mint egy roncstemetőben az otthagyott alkatrészek.

645

Csak azt akartam mondani, hogy “hello”

Mit lehet mondani ha most először találkozol valakivel, akivel majdnem egy évezrede, és még az után is ismeritek majd egymást? Az egész téridőben létező TARDIS próbálgatja a bonyolult igeidőket, az olyan nagy, nehéz szavakat mint az “élet”, és felismeri, hogy az ember is olyan, ami belül nagyobb mint kívül.

A Doctor a maradék alkatrészekből egy másik TARDIS-t próbál építeni, hogy azzal jussanak vissza a kék fülkébe, és miközben Amy és Rory a saját rémálmuk elől menekülnek, telepatikusan közvetítik feléjük a kódot amivel bejuthatnak az egyik még nem létező, de már archivált vezérlőbe. Itt lesz szükségük arra a gondolatra, amire nekünk embereknek érthetetlen okokból eddig még szavunk sem volt, de ettől a résztől kezdve majd nem létezhet olyan whovian, aki ne ismerné a petrichor szó jelentését.

Miután a TARDIS kiszabadul emberi testéből és visszajut a rendszerbe, a Háznak esélye sem marad ellene, de ez egyúttal a Doctortól való búcsúzás idejét is jelenti. Bármilyen fájdalmas, mégsem teljesen végleges ez az elválás, mert az egymást rabul ejtő társak szavak nélkül is megtalálják majd a közös hangot, ahogy eddig is, úgy ezután is.

644

Az emeletes ágy menő. Egy ágy létrával! Nincs ennél jobb.

Oszd meg másokkal is!