POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw720

Új Doctor Who 7.2

Az új sorozatról részenként

7.2 Dinosaurs on a Spaceship (Dinoszauruszok egy űrhajón)

A cím szinte mindent elmond erről az epizódról, és hogy ez ne legyen túl kevés, Pondék mellé elhozzák Rory apukáját, egy 20. századi vadászt, és Nefertiti királynőt, akik vicces szócsatákat vívnak egymással, hogy addig se unatkozzunk.

dw7212

Nefertiti

A Doctornak simán csak Nefi, azután került a csapatba, hogy megküzdöttek az óriás idegen sáskákkal Egyiptom földjén, ami úgy időszámításunk előtt 1300 körül lehetett, és már nehéz lett volna visszavinni, mert eléggé ragaszkodónak mutatkozott. Nefertiti nevének jelentése “A szépség megérkezett” ehhez igyekeztek igazodni a karakter megformálásánál, és emellett elég rámenősnek ábrázolták. A feljegyzések szerint hat lánygyermeke született, és elég nagy befolyással bírt a fáraó mellett. Férje uralkodásának 14. évétől azonban nem említik többé, neve egyszerűen eltűnik a feljegyzésekből. Gyanakodtak a járványra, arra hogy kegyvesztett lett és még a nevét is kivakarták majd felülírták egy másik névvel, arra is gondoltak, hogy talán társuralkodóvá lépett elő, és azután nevének férfi megfelelőjét kezdte használni, de az csak keveseknek jutott eszébe, hogy talán időszámításunk után 2367-ben megismerkedett egy vadásszal, akivel aztán egy afrikai pusztán sátrazva töltötte hátralévő életét.

dw721

John Riddell

Riddell  egy afrikai vadász, – mint most kiderült – a Doctor egy régi barátja a 20. századból, ami a kritikusok szerint alapból elképzelhetetlennek látszik, hiszen a Doctor nem igazán lehetne jó kapcsolatban egy sportból más fajokra vadászó emberrel. A történet korai tervezetében Riddell-nek nem sok van hátra, a Doctor egy nappal a halála előtt viszi el őt a dínós kalandra, de aztán ez mégsem került be a történetbe, helyette inkább egy gyors személyiségfejlődésnek lehetünk szemtanúi, mikor Riddell igazi fegyverek helyett nyugtatólövedékeket használ, és a nőkhöz való viszonya is megváltozik miután megismeri Amy-t és Nefertitit.

Pondék

Egy másik Pond élete is megváltozik, igaz ő valójában Rory apja, tehát Williams, de miután a fiát férjül vette Amy, ő is Pond lett a Doctor nézetei szerint. Mázli, hogy éppen egy apa-fia páros került a fedélzetre – miután a Doctor véletlenül vitte magával a kis családot – mert a hajót csak két, hasonló DNS-sel rendelkező pilóta irányíthatja. Brian-re akkora hatással volt ez az űrkaland, hogy a későbbiekben körbeutazta a Föld több pontját, és néhány másik bolygót is meglátogatott.

dw723

Siluria

A sziluriánokkal ott tartottunk legutóbb, hogy hibernálva szunnyadoznak a Föld mélyén várva, hogy az emberek felkészüljenek a velük való nagy találkozásra. Eredetileg azért hagyták el a felszíni életet, mert egy kisbolygóval való ütközéstől tartottak, ami valójában az a becsapódás volt amiből kialakult a Hold, de néhányan másik utat választottak, és egy Noé bárkájához hasonló, tízmillió négyzetkilométer alapterületű űrhajóval indultak el új otthont keresni a világűrben, így kerültek a fedélzetre a dinoszauruszok.

A dínók

A dínók nagyon  értékesek, különösen akkor ha számítógépes animációk, amiből túl sok nem fért bele a sorozat költségvetésébe, ezért építeni kellett őket, és úgy felvenni a jeleneteket, hogy valódinak látszódjanak. Amit ahogy általában a filmekben, itt is úgy oldottak meg, hogy kevés a fény, sok a füst és a pillanatnyi felvillanások.  A babadínón lovaglós jelenetet úgy vették fel, hogy Matt Smith nadrágját kipárnázták a kemény felület miatt, a Triceratopst pedig tolták. Néhány ismerős helyszínnel is találkozunk, a repkedő Pterodaktiluszok tengerpartja ugyan az mint a Doomsday-ben látott Bad Wolf öböl. Az epizódban a népszerűbb dinoszauruszokat sorakoztatták fel, így láthattunk még Tyrannosaurusokat, és Raptorokat is.

dw724

Solomon

Ő egy olyan ellenség, akinek a Doctor nem kegyelmez. Megölte a hajón lévő összes szilúrt, amiért nem akarták eladni neki a dinoszauruszokat. Két nagy és hisztis robottal védelmezi magát, de egyedül nem tudja irányítani a hajót, ami pilóta nélkül automatikusan visszatér a kiindulási helyére, vagyis a Föld lett az új irány. Ezt onnan lentről is észrevették, és önvédelemből megcélozták a hajót rakétákkal. Solomon a saját járműjével szeretne elmenekülni, de nem akar üres kézzel távozni, és mivel a dinók nem férnek el nála, keres egy kisebb, de hasonlóan értékes dolgot, aki Nefertiti lenne.

Doctor

Solomonnak van egy rendszere, ami a téridő minden elemét képes azonosítani és felbecsülni annak piaci értékét az adatbázisa alapján. Orvosnak hiszi a Doctort, ebből is látszik, hogy már nem ismert ez a név univerzum szerte mindenfelé, és a rendszer sem tudja azonosítani, mivel nincs benne az adatbázisban. Ez még érthető lenne, hiszen a Doctor abban az időben 356 éve halottnak számít, akinek a teste is megsemmisült, de azért az mégis furcsa, hogy letapogatva mindent a bárkán, a TARDIS-t vagy annak alkatrészeit sem sikerült azonosítani, vagy ha mégis, azok sem tűntek elég értékesnek a rendszer számára.

dw725

A Doctor a legtöbb ellenségének szokott adni lehetőséget arra, hogy maguktól jobb útra térjenek, és valamikor még gyakran hivatkozott az Árnyék Egyezményre is, ehhez képest most kevés esélyt adott Solomonnak életben maradni, és azok a robotok sem igazán tehettek róla, hogy a főgonosz védelmére programozták őket. Más ez a Doctor mint akit néhányszáz éve ismertünk, és más a Pondékkal való kapcsolata is, hiszen már nem állandó útitársak, mégis a családjaként tekint rájuk (ami már csak azért is jogos, mert összeházasodott a lányukkal), azonban a találkozásaik egyre ritkulnak, és a Doctor az idő nagy részében egyedül utazik, egy Doctor nélküli univerzumban.

Oszd meg másokkal is!