POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw740

Új Doctor Who 7.4

Az új sorozatról részenként

7.4 The Power of Three (A hármak ereje)

Nehéz a búcsú a Pond családtól, ezért a Doctor gyakran visszalátogat hozzájuk, megjelenik mint éjszakánként Peter Pan Wendy ablakában, és megpróbálnak úgy tenni, mintha mindig majd valamikor máskor kellene választaniuk a felnőtt lét és Sohaország között.

A hármak ereje

Az eredeti cím a “Kocka” lett volna, a történethez a sok kis egyforma dobozka ötletét egy 2007-es valós esemény adta, amikor hajótörést szenvedett egy több mint 40 ezer tonna rakományt szállító hajó, és a vízbe esett konténereket az emberek önként kezdték kimenteni, annak ellenére, hogy nem tudhatták mit találnak benne. Így lett az alapsztori, egy a Földet ért lassú invázió, ami az emberi kíváncsiságra, reménykedésre épít, és úgy működik mint azok a rovarirtó szerek, amiket a kártevők összegyűjtenek, hazavisznek, hogy közvetlenül az élőhelyükön fejtsék ki mérgező hatásukat.

K5V7WXHBT5FLLK37XY757GYHMQ

A hármak ereje címe, a rész-egész viszonyára utal, arra a megállapításra, hogy az egység nagyobb erőt képvisel mint részeinek összessége, a három elemből összekapcsolt szimbólumok így adnak ki egy negyedik elemet, ami magasabb szintet képvisel mint a másik három. Az is igaz, hogy egy kocka 3 élének közös pontja a kocka egyik csúcsa.

Kocka

A Földön egyik napról a másikra megjelenik sok kis fekete kocka, amikre nem hat semmi, és nem csinálnak semmit, ezért a Doctor úgy dönt megfigyeli őket. Beköltözik Pondék mindennapjaiba, a felelősségteljes munkát vállaló, koszorúslánynak elígérkező életükbe, és nézi a kockát. A kocka viszont továbbra sem csinál semmit. Az emberek megszokják, mindenfelé széthordják az ismeretlen tárgyakat, aztán ezek egy évvel az érkezésük után különböző módon aktiválódnak, információt gyűjtenek, majd mind egyszerre elkezdenek visszafelé számolni, ami általában semmi jót nem jelent.

A várakozást nehezen viselő Doctor, Brian-re bízza az egész éves kockamegfigyelést, és tovább utazgat egyedül, néha meglepve Amy-t és Rory-t egy-egy közös kiruccanással, amik azonban mindig kicsit hosszabb kitérővel bővülnek, mint ahogyan eredetileg tervezték.

dw742

Az UNIT is felveszi a kapcsolatot  a Doctorral, új vezetőjük már nem annyira a fegyveres, inkább a tudományos módszerek híve, ennek ellenére elég nagy lendülettel érkezik a csapatuk, Rory-nak még rendesen felöltözni sincs ideje. Kate Stewart, a Doctor egykori barátjának, annak az Alastair Lethbridge-Stewart-nak a lánya, aki alapító tagja volt a szervezetnek.  Kate gyerekkorában még nem tudta mivel foglalkozik valójában az apja, mostanra azonban elég jól informált lett az idegeneket illetően, egyből ellenőrzi a Doctor mindkét szívét, egy arra alkalmas röntgengéppel.

Shakri

A Shakri az idő egészében és sohasem egyszerre létezik, egyedül utaznak és mégis együtt. Ez azt jelenti, hogy a hajók egymással összeköttetésben vannak, de más-más dimenzióban léteznek és féreglyukakon át kommunikálnak egymással. Ők az univerzum kártevő-irtói, ha veszélyesnek érzik egy-egy faj elszaporodását, közbelépnek mielőtt azok elhagynák szülőbolygójukat és szétterjednének más bolygókon is. Most az emberfertőzést megakadályozni jöttek, egyik űrhajójukra éppen annak a kórháznak a liftjéből nyílik féregjárat, amelyikben Rory dolgozik, ide küldték az embernek látszó felderítő droidjaikat is. Miután a meglepetés dobozkáik felmérték az emberi test főbb irányító szerveit, olyan jelet kezdtek el sugározni, ami szívmegállást okoz. Még a Doctor egyik szíve is veszélybe kerül, aki ezután egy olyan jelet küld ki a kockákból ami újraindítja az emberek egy darab szívét.

De nem minden olyan egyszerű az életben mint megállítani egy egész bolygót érintő idegen inváziót, és tömeges újraélesztést végrehajtani. Nem minden szívet ért hatás visszafordítható. Amy és Rory úgy döntenek folytatják a Doctorral való utazást, de a következő részben várják őket a Síró Angyalok.
dw745

Én nem menekülök… De ez csak egy sarok.

Egy országé, egy kontinensé, egy bolygón, a galaxis egy sarkában, az univerzum egy sarkában, ami folyamatosan nő és szűkül, alkot és rombol, és egy milliszekundumra sem marad ugyanolyan. Annyi, de annyi látnivaló van, Amy! Mert az egész olyan gyorsan történik! Én nem menekülök valami elől, hanem feléjük rohanok. Mielőtt még fellobbannak és örökre ködbe vesznek.

Oszd meg másokkal is!