POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
doctor-who-into-the-dalek00

Új Doctor Who 8.2

Az új sorozatról részenként

8.2 Into the Dalek

Jó ember vagyok én? Szembe jöhet velünk néha ez a kérdés, főképpen akkor, ha valamilyen fontos ügyben kellene állást foglalnunk, és ilyenkor előfordulhat az is, hogy felül kell bírálnunk a világról alkotott eddigi elképzeléseinket. A Doctor egyszer már egy részben jó emberként hadba szállt, de ott inkább az volt a kérdés, hogy lehet-e harc nélkül győzni egy háborúban, és azóta már tudjuk, hogy győzni talán igen, de nyerni sajnos nem. Most azonban arra keressük a választ, hogy elítélhető-e az egész Dalek faj a dalekok tetteiért, vagy előfordulhat, hogy egy nap az egyik dalek ráébred, hogy a vég nélküli pusztítás értelmetlen, mert az élet újra és újra utat tör magának. A Doctor szerint nem létezhet jó dalek, mert őket csak a gyűlölet vezérli. De vajon mennyivel jobb a Doctor, aki esélyt sem ad annak, hogy egy dalek jó legyen?

Rozsdás (Rusty)

Rozsdás – ahogy a Doctor nevezi – egy meghibásodott dalek, aki csak belülről javítható, de mivel odabent mégiscsak élőlény, így inkább gyógyításra szorul, vagyis orvosra lenne szüksége. Mindehhez zsugorító készüléket használnak, amivel nanoméretűre kicsinyítik le az öt fős csapatot, és Rozsdás szemén keresztül bejutnak a világ legveszélyesebb helyére.

A dalekok kiegészítő elektronikus agya egy memóriabank, ami nem csak adatokat és emlékeket tárol, de ezek közül elnyomja azokat, ami együttérzést, kedvességet válthatnának ki. Rozsdás látta egy csillag születését, és ebből arra a következtetésre jutott, hogy értelmetlen amit a dalekok tesznek, ezért őket kellene elpusztítani. A dalekok rengetegszer láthattak már csillagokat születni, és rengeteg csillagot pusztítottak el, mégsem gondolt úgy egyikőjük sem egy csillag keletkezésére, mintha az szép lenne. Rozsdás megértett valamit abból amit látott, tanult valami újat, és arra a következtetésre jutott, hogy az élet keletkezése szép, és az életet nem szabad elpusztítani.

Ugyanakkor valami erősen szivárog benne, aminek nagyon magas a sugárzási szintje, és meglehet, hogy emiatt hibásodott meg a rendszere, ami nem egy jó dalekot jelent aki megsérült, hanem egy rossz dalekot, aki hibásan működik. Az biztos, hogy amikor a sérülést orvosolják, a dalek újraindítja magát és megint mindenkit el akar pusztítani. Viszont az is lehet, hogy csak azért, mert nem emlékszik rá, hogy mit tanult meg azelőtt, teljesen magától.

dw8223n

A rózsaszín és a kék

Két új emberrel ismerkedhetünk meg ebben az epizódban, akik nem fognak találkozni egymással, de van bennük valami közös, miközben elég ellentétes tulajdonságokkal rendelkeznek. Danny Pink matektanár, aki katona volt – épp mint Alister – és miközben órát tartana, a diákjai csak arra kíváncsiak hány embert ölt meg. Pedig Danny egyáltalán nem látszik harcos típusnak, az önbizalma sem valami nagy, már attól zavarba jön, hogy Clara el akarja hívni egy ürügy-eseményre, hogy azután meghívathassa magát egy italra.

Mindeközben a Doctor valamikor a távoli jövőben megmenti egy másik katona életét Journey Blue-ét, aki viszont rendkívül határozott és harcra kész. A Doctor visszaviszi őt a parancsnoki hajóra, ahol még több katonával találja magát szembe, akik köszönik meg minden, és sajnálják a dolgot, de biztos ami biztos alapon, inkább őt is meg akarják ölni. Még szerencse, hogy szükségük van egy orvosra.

dw822dpjb

Arisztotelész

A kórházi űrhajó, ami már nem tölti be eredeti funkcióját, mert a dalekok nem hagynak hátra sebesülteket, mégis van egy fogjuk, aki gyógyításra szorul, ő lenne Rozsdás. Az Egyesült Galaktikus Ellenállás hajója Arisztotelészről kapta a nevét, aki szintén sokat foglalkozott a jó és rossz emberek hogyanlétével. Egykori mesterével, Platónnal ellentétben ő azt állította, hogy nem létezik az általános, örök érvényű jó, egy mindenkire egyaránt érvényes alap erkölcsi rend, hanem minden ember számára mást és mást jelent jónak lenni, jót cselekedni, és eszerint dönthet arról, hogy megfelel a saját erkölcsi normáinak vagy sem. Vagyis előfordulhat, hogy ugyan azon tett az egyik ember szerint helyes, a másik szerint helytelen, és mindkettőnek egyszerre van igaza.

Ez esetben az a dalek, aki szerint minden ami nem dalek rossz, a saját erkölcsi rendje szerint jót tesz miközben mindenkit megöl aki nem a saját fajához tartozik. Vagyis a Dalek faj nem akar gonosz lenni, csak azt teszi ami szerinte helyes. Ha egy dalek ráébred, hogy tévedett az eredeti elképzeléseit illetően, és továbbra is helyesen akar cselekedni, elpusztítja azokat akik el akarnak pusztítani mindenkit.

dw824aristot

Jó dalek, rossz dalek

Azt eddig is tudtuk, hogy a Doctor segít ahol tud, megmenti akit lehet, de hogy ettől jó ember lenne, abban Clara sem lehet biztos. Mikor megtámadják őket az antitestek, a Doctor egy kapszulát ad az egyik katonának, aki a menekülés reményében gyorsan le is nyeli azt, de rögtön ezután szétporlasztják az antitestek, amit a Doctor persze előre tudott, de ha már úgyis meg kell halnia valakinek, felhasználja ezt arra, hogy megmenti vele mindenki más életét. Ugyan így azt is megengedi, hogy Gretchen Alison Carlisle feláldozza magát, és megígéri neki, hogy valami csodálatosat nevez el róla, ami ha meg is történt, nem lett elmesélve a későbbi epizódokban sem. Akkor sem tanúsított túl nagy együttérzést mikor Blue elvesztette a bátyát, és végül a dalek jó daleknek nevezi a Doctort, mert látta, hogy ő ugyan úgy dalekokat pusztított el azért, hogy ne pusztíthassanak tovább.

Clara megállapítja, hogy a Doctor nem jó ember, de igyekszik az lenni, és ez a lényeg. Néha azonban a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve, illetve a mennyország nem mindig az a hely, ahol minden szép és tökéletes.

dw825

Oszd meg másokkal is!