POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dwhfilmklub1

DWH Film Klub 1

Nagyon szeretjük a Film Klubunkat, ezért meg szeretnénk örökíteni a tartalmát. Nem csak az epizód összefoglalójával, hanem előadással és kvízzel egyaránt. Ha Te is szeretnél részese lenni a Film Klubunknak, vagy csak szívesen csatlakoznál egy szuper, Doctor Who témájú közösséghez, ide kattintva találsz leírás arról, hogy milyen felületen, hogy tartjuk ezeket az alkalmakat, online és offline is.

Az első Film Klubunkat 2020 Március 21-én tartottuk. A legelső Classic részt, az “An Unearthy Child” – ot néztük meg, magyarul “Egy Nem E Világi Gyermek”.

Ebben a cikkben szeretnénk megosztani veletek az érdekességeket, amik egy előadás formájában el is hangzottak a Film Klubunon a rész megnézése után. Ezért hatalmas köszönettel tartozunk McZollynak. Előtte érdemes vagy megnézni a részt, vagy pedig az összefoglalót elolvasni hozzá, amit mi írtunk. Ezt egy külön cikkben találjátok, hiszen a “Hogy volt?” sorozatunk részét képezi – ezt az összefoglalót ide kattintva érheted el! Ha inkább megnéznéd, és szükséged van magyar feliratra, akkor kattints viszont ide!

Így kezdődött minden

1962 márciusában készült egy riport, ami a sci-fi sorozatok szükségességét firtatta. Nem sokkal ezután, 1962 Decemberében került Sydney Newman a BBC drámasorozatokért felelős igazgatói helyére. Newman azt a feladatot kapta, hogy be kell töltenie egy rövid lyukat a műsoron. Sydney figyelme az alapvetően C.E. Webber által kitalált, később Verity Lambert és David Whitaker által átvett műre fordult. Sydney célja az volt, hogy mind a gyerek, mind a felnőtt csoportot megfogja.

aholmindenelkezdodott

Eredetileg egy tisztán oktató jellegű műsor lett volna, és kerek-perec ki lett jelentve, hogy nem lesznek gülüszemű lények benne.

Eredetileg nem is ez lett volna az első epizód, hanem a “Nothing at the End of the Lane” vagy a “The Giants”. Végül ez került adásba, de csak egy pilot epizódnak volt tervezve, újra is kellett forgatni, hogy megfelelő legyen, ami akkoriban nagy szó volt, mert nagyon drága volt egy forgatás. Amúgy Susan neve Bridget (becézve Biddy) lett volna, míg Barbara Wright neve Lola McGovern, Ian neve pedig Cliff lett volna.

A főcímet Bernard Lodge tervezte, aki egyébként nem kapott kreditet a munkájáért. A zenét Ron Granier szerezte és Delia Derbyshire készítette el. Még nem voltak szintetizátorok igazán, az egészet oszcillátorokkal, zongora húrral és vobulátorral csinálták. A tipikus “dú-ví-dú” zongorahúrral készült.

Végül adásba 1963 November 23-án került, de mivel előző nap votl a Kennedy merénylet, a csapból is az folyt, mindenki a híreket nézte, senki nem a Doctort. Épp ezért megismételték újra December 14-én, amikor is viszont hatalmas sikert aratott.

Egyéb érdekességek

Amikor trópusi növényeket hoztak a stúdióba, véletlenül elhoztak vele egy gyíkot is, amit Carole Ann Ford hazavitt magával, és háziállatként tartotta.

Eredetileg az volt a terv, hogy a kaméleon áramkör működni fog, de túl költséges lett volna mindig új TARDIS-t építeni, ezért maradt meg az ikonikus rendőrségi fülke. A TARDIS amúgy eredetileg világoszöld volt, mert a sima fehér nem mutatott jól a fekete-fehér filmen.

Volt egy színésznő, aki egy női ősembert játszott volna el, de azt hitte, hogy az új James Bond filmre vették fel. Amikor be akarták feketíteni néhány fogát, kiviharzott a stúdióból, és sosem jött vissza. A casting során amúgy ellenőrizték a férfi ősemberek mellkhasát, hogy biztosan elég szőrös legyen.

A csontok a Koponyák Barlangjában valósak voltak, egy mészárszékről származtak. Amúgy is elég büdösek voltak így, de mivel a stúdióban elég nagy hőség is volt, főleg a lámpák alatt, extra büdös volt minden.

Források

Tribe, S. (2010). Doctor Who: The Tardis Handbook.
https://en.wikipedia.org/wiki/First_Doctor
http://www.openculture.com/2016/01/the-fascinating-story-of-how-delia-derbyshire-created-the-original-doctor-who-theme.html
https://tardis.fandom.com/wiki/Doctor_Who_theme
https://tardis.fandom.com/wiki/An_Unearthly_Child_(TV_story)
https://en.wikipedia.org/wiki/An_Unearthly_Child

Oszd meg másokkal is!

Szerző:

Emphus

Email: admin {csiga} doctorwhohungary {ponty} hu