POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
missh

Új Doctor Who 4.14

Az új Doctor Who sorozatról részenként

4.14 The Next Doctor (A másik Doktor)

Hogyan ismerhetjük fel a Doctort sosem látott inkarnációiban? Fontos kérdés lehet, hiszen bármelyik unalmas karácsonyi napon mikor – és olyankor általában – tényleg nagy a baj, kiálthatja valaki ezt a nevet. Akkor aztán a Doctor fut az ünnepi díszbe öltözött téren át, fut hideg, havazós időben, és mikor megérkezik, előfordulhat, hogy nem is őt várták. Hanem azt, aki olyan mint a Doctor, úgy hívják, hogy  a Doctor, azt állítja magáról, hogy ő a Doctor, még a Doctor is azt hiszi róla, hogy ő a Doctor, de valójában nem más, mint egy ember, aki túl sokat tudott a Doctorról.

Mit lehet tudni a Doctorról?

Amikor nem egyedül utazik, akkor van mellette legalább egy útitárs. A Doctort kísérő személyek sokfélék lehetnek, de ha csak részleges és általános bepillantást kapunk róluk, akkor igaz lehet rájuk, hogy gyakran a Földről származnak, emberszerűek és nőneműek, de mindezen létformák tökéletes ellentétei és mindenféle variációi megfordultak már hosszabb-rövidebb távon a TARDIS fedélzetén. Rosita itt szándékosan két előző társból lett összegyúrva, még a nevét is Rose és Martha után kapta.

rosita

A Doctornak van csavarhúzója. Úgynevezett szónikus, vagyis hanghullámok erejét használva (aminek működési elve tudományosan megalapozott) segít kijutni szorult helyzetekből. Javít, szerel, hatástalanít, vagy zárakat nyit, kivéve ha valami fából van. Olyankor talán jól jönne egy szokványos, átlagos, unalmas, manuális csavarhúzó, de az inkább csak embereknek való. Mint ez.

dhk1

A zsebóra, amiben ott rejtőzik egy időlord minden tudása és emléke, amiből visszatér elméjébe a téridő komplexitása, minden tudás, minden ismeret arról ami valaha volt, van, lenni fog vagy lehetett volna az univerzumban. De van, hogy egy zsebóra nem más, mint egy zsebóra.  Ami ha kinyitják, szétesik.

dhk2

Az is tudvalevő, hogy egy időlordnak két szíve van, ezt is bármikor ellenőrizhetjük ha gyanúsnak találunk valakit magunk körül. Nem lesz furcsa. Kicsit se.

dhk3

Ami viszont elválaszthatatlan része a Doctornak, az nem más mint az ő járműve, ami felemelkedik és elrepül, ami kék, és aminek a neve TARDIS. Azt jelenti, Tethered Aerial Release Developed In Style (stílusosan fejlesztett megkötve lebegő kiadás),  már amennyiben egy kék hőlégballont nevezünk el így, egyéb esetben Time And Relative Dimension In Space ( Idő és relatív dimenzió a térben).

dhk4

Szokott lenni ellenség, ezúttal a Cybermen sereg szökött meg a dimenziók közti Semmiből, mikor az átjárható világok falai meggyengültek. Azt tervezik, hogy létrehoznak egy CyberKirályt, amihez embert is találnak maguknak.

Cybershade

A Cyberman sereg azért hozta létre ezeket a kiborg-vadállatokat, hogy feltűnés nélkül felderíthessék velük a terepet, mielőtt megszállnák az egész világot. Gyorsan futnak, magasra ugranak és elég erősek ahhoz, hogy egyszerre két embert is végigvonszoljanak nyakukban egy kötéllel.

Cyber-Leader

A Cyberhadsereg vezetője, akit onnan lehet felismerni, hogy a fején fekete fogantyúk vannak a szokásos ezüstszürke helyett. Ő tájékoztatja az embereket arról, hogy a saját érdekükben csatlakozni fognak a sereghez. Ha egy Cyber-Leader megsemmisül a benne lévő információt áttöltik egy másik Cyberman-be, akit fekete fogantyús verzióra frissítenek.

cbi

Cyber-Lord

Egy magasabb rangú Cyber-Leader, a homloklemeze is fekete, a sisakja teteje átlátszó, ezért az agya is jól látszik. Ebben a részben azt tervezi, hogy egy CyberKing építésével foglalják el a Földet.

CyberKing

A Cybermen hadihajója, ami lehetővé teszi nagyobb városok gyors és hatékony leigázását, miközben nagy mennyiségben képes embereket átalakítani. Egy óriási sétáló robot, ami tömegpusztító fegyverekkel támad, és a mellkasában viszi magával a Cyber-átalakító gyárat.

zlk

 

A Doctort  onnan is fel lehet ismerni, hogy az ellenségei nem könnyen felejtik el őt, de ahol barátokra akad, ott sem marad sokáig. Előbb-utóbb minden útitársától meg kell válnia, hogy azután egyedül folytassa az útját. Egy napon azonban buszra száll majd, leül valaki mellé aki tökéletes partnernek látszik a kalandokhoz, és úgy dönt néhány utolsó utáni epizód még belefér a vége előtt.

Oszd meg másokkal is!